Trafikolycka, simmande rådjur, valp, föl och orädda älgar

Det var minst sagt en händelserik dag igår. Jag började dagen med en rivstart. Normalt brukar jag vara otroligt seg med att få igång mig själv när vi är på Ulvåsa. Men igår åkte högtryckstvätten fram och sen tvättade jag altanen runt hela huset. Pär putsade fönster under tiden. Sen blev det dags för ett dopp i tjärnen. Jag kände att nu var det nog ett bra läge för mig att klara av årets premiärdopp. Det var ganska behagligt i vattnet måste jag erkänna. När vi kände oss tillräckligt rena så gick Erika tillbaka till Ulvåsa och började förbereda lite lunch. Jag och Pär satt kvar på bryggan och slappade ett tag. Plötsligt hörde vi ett väldigt plask och ser att ett rådjur hoppat ner i tjärnen och börjar simma tvärs över. Måste säga att jag blev imponerad av simhastigheten. Det tog inte många minuter innan djuret var över på andra sidan. Såklart hade jag inte kameran med mig, jag hade inte riktigt räknat med att få se ett simmande rådjur.

Efter lunchen så körde vi och hämtade upp Lisa som skulle följa med oss till Pärs kusiner Erika och Anna-Lena. Erika har både en fölunge och en hundvalp hemma så de måste ju kollas in. Anna-Lena har en ny häst, en travare som bara haft någon på ryggen vid ett par tillfällen. Så Erika skulle få äran att provrida. Hmm, lite läskigt tycker ju jag.

På väg till kusin Erika så får vi möte av en bil vars däck plötsligt exploderar. Bilen far med våldsam kraft rakt in i vägräcket för att sedan fara rakt över vägbanan och landa i med fronten i diket på andra sidan och bakdelen hängde lite i luften ut på vägen. Höger framdel på bilen var totalkvaddad. Vi stannade givetvis och gick ut och kollade hur allt hade gått. Det var väldigt skönt att se att föraren av bilen klev ur helt oskadd men förstås väldigt chockad. Det låg en bil framför oss och de klarade sig med några centimeters marginal när bilen for över vägen. Föraren av olycksbilen upprepade många många gånger sin tacksamhet och lättnad över att han inte fått med sig några andra i olyckan. Han var förstå väldigt chockad och de var personerna i den mötande bilen också. Pär ringde polisen, jag letade upp en varningstriangel och satte ut och pratade med folk i de fordon som stannat efter oss som förstås var oroliga av det om hänt. Jag kunde lugna dem med att allt gått bra och att de kunde köra vidare. När vi sett att allt under omständigheterna var under kontroll så körde jag vidare till Erika för att släppa av Erika och Lisa där. Pär stannade kvar vid olyckan för att invänta polisen. Efter jag släppt av tjejerna så vände jag tillbaka för att hämta Pär. Polisen hade då dykt upp vid olyckan och gett klartecken för Pär och de andra vittnena att de kunde åka. Pär fick skjuts in till Bengtsfors av en av bilarna och jag kunde fiska upp honom där. Omskakande förstås, men väldigt skönt att allting gick så bra som det gjorde. Det kunde gått riktigt riktigt illa.

Väl hos Erika så fick vi träffa den nya familjemedlemmen Bonus. En söt liten Bordie Collievalp. Som väntat var det inte lätt att fånga denna krabat på bild.

_MG_6002 _MG_6003

_MG_6015

Erikas ”gamla” hund Extra var inte nöjd över mattes beslut att låta den där jobbiga typen komma in i familjen.

När Bonus blivit trött och somnat så var det dags att ta ut hästarna i hagen. De hade varit inne under de varmaste timmarna för att komma undan den värsta solen.

_MG_6027

Min Erika fick äran att leda fölet Blixtra.

_MG_6030

_MG_6040

Mamma Tindra och fölet Blixtra.

_MG_6044

_MG_6054

Erika och Blixtra blev kompisar.

_MG_6055

_MG_6064

Blixtra och hennes ägare, Stora Erika.

När vi kom tillbaka till huset hade Bonus vaknat och hade fullt sjå med att äta upp Pärs skosnören.

_MG_6070

Vadå? Får man inte smaka lite eller?

_MG_6073

Jag är en stor och farlig hund!

_MG_6093

En ganska söt, stor och farlig hund.

_MG_6123

Om man inte får smaka på skosnören så kanske man kan få smaka på fingrar.

_MG_6133

Man blir lite trött av allt smakande.

Senare på eftermiddagen gick resan vidare till Anna-Lena. Pippi Långstrump och Anna-Lena är de enda personerna jag känner till som har hästar i trädgården.

_MG_6147 _MG_6148

I väntan på lite mat så hann jag springa ut i vägkanten och fotografera Lupiner.

_MG_6157 _MG_6181

I den del av trädgården där inte hästarna fick gå fanns både Skogsklocka och blåklocka.

_MG_6194 _MG_6195 _MG_6204

Efter maten så var det då dags att ta ut Anna-Lenas nya häst. En travare som inte kunde låta bli att gallopera på tävlingarna kan inte få fortsätta att vara travare. Så Anna-Lena har köpt den och ska göra den till arbetshäst tror jag. Den har bara haft någon på ryggen vid ett par tillfällen innan så nu ville Anna-Lena att Erika skulle prova den och säga hur den kändes.

Jag tyckte det var lite läskigt när de gick in i skogen för att testa den. Där fanns det ju hur mycket stubbar och stenar som helst att slå sig på om man skulle trilla av. Men tydligen var det bättre där för där kunde inte hästen springa så fort om den fick för sig det.

_MG_6230

_MG_6235 _MG_6244 _MG_6250 _MG_6256 _MG_6258

Efter att Erika ridit runt i skogen en stund och känt att det gick att lite på hästen så red hon ut på ängen för att prova på att trava lite. Det gick fint det också. Men Erika var lite förvånad av att känna på en travades trav. Det var tydligen en helt annan känsla än att trava med en icke travare. Till och med jag såg skillnaden, det säger inte lite det :)

_MG_6266

En nöjd Erika på en duktig häst.

På väg hem till Svarttjärn så fick vi se en älgkalv i vägkanten. Vi stannade för att se åt vilket håll den tänkte sig att springa. Jag skyndade mig att ta fram kameran men hade egentligen ingen förhoppning om att kunna fånga honom på bild.

_MG_6293

Nej, nu springer han iväg. Det är nog det sista vi ser av honom.

_MG_6296

Nej, han hade ingen tanke på att springa sin väg. Han bara letade efter ett bättre ställe att äta på.

_MG_6307

Vad tittar du på lille vän?

_MG_6324

Jo, på syrran som stod en bit bort.

_MG_6315

_MG_6333

Undrar vad det är för hål han har i pannan?

_MG_6336

_MG_6340

Nej nu räcker det. Nu sticker jag.

Ja, det var en händelserik dag, nu kunde det väl inte hända så mycket mer kan man ju tro. Men det kunde det faktiskt. På natten kom ett riktigt skyfall och jag vaknade av att Pär röjde runt i sängen. Han hade vaknat av att det droppade vatten i pannan på honom. Jäkla skit. Vi som trodde att läckaget vid takfönstret var fixat. Nåja, det får vi ordna en annan gång.

Ha det gott och ta väl hand om varandra.

Kram / Marie

  • juli 6, 2015 - 5:41 e m

    Sirpa - Vilken händelserik dag! Undrar om den stackars älgen är full med fästingar, ser ut som en massa såna ”prickar” på benen och dom där hålen i pannan kanske är att det sitter stora fästingar eller älgflugor inne i pälsen där…..ReplyCancel

    • juli 8, 2015 - 8:27 e m

      Marie - Usch, du har nog rätt Sirpa. Stackare! Man önskar man kunde behandla dem mot dessa små odjur.ReplyCancel

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*