Björngömsle del 4

Så kommer här nu äntligen den sista delen av mitt bloggande om bjöngömslena i östra Finland.

Natten innan hade jag ju fått sitta ensam i ett gömsle så kanske det var för mycket begärt att få göra det ännu en natt. Men min önskan var att få sitta i gömsle 13 och där får man absolut inte plats mer än en person. Och efter lite trixande med gömsleparen så fick jag mitt önskegömsle. Än en gång, tack till Lisa som kunde tänka sig att sitta ensam ytterligare en natt så att osociala jag fick sitta ensam och kura. Jag hoppas verkligen att ingen i mitt resesälskap trodde att jag hade något emot deras sällskap för så var det inte alls, jag bara tycker att det blir en helt annan upplevelse att vara alldeles ensam i gömslet.

_MG_3673

Samlingshuset på lodgen.

_MG_3675

Oj vad fort isen smält. När vi kom hit fyra dagar tidigare så var denna sjön helt istäckt. Nu var det inte mycket is kvar.

IMG_2774

Promenaden till gömslena bestod av lättgången grusväg…

IMG_2780

…rena lerstigarna och…

_MG_3677

…träspång över våtområdena.

IMG_2783

Mitt lilla krypin den sista natten.

IMG_2789

Inte så rymligt kanske, men fantastiskt med fotogluggar åt tre håll.

_MG_3869

Nästan direkt när jag installerat mig och började titta mig runt i området så såg jag att det var väldig aktivitet på fåglarna väldigt nära mitt gömsle. Och kikade jag lite närmre på vad det sysslade med så insåg jag att de mumsade kött från en öppnad matgömma. Och strax efter såg jag att det var flera gömmor som var öppnade alldeles nära mitt gömsle. Jag tror någon nalle redan varit där och mumsat och hunnit öppna flera gömmor och blev sedan avbruten av att vi kom. Det var därför det var så mycket mat kvar åt fåglarna. Kvällen före så råkade Elisabeth och Lena skrämma iväg en björn när de gick bort till skogsgömslet. Så det är ju inte alls omöjligt att de var tidigt ute på en matrunda. Men detta gjorde ju att förhoppningen om att se björn denna kväll minskade. Och kvällen blev lång, bara några enstaka fåglar runt mitt gömsle förutom mattjuvarna som inte riktigt var i läge för mig att fotografera.

_MG_3681 _MG_3708 _MG_3723

_MG_3731

I brist på annat kunde jag titta på gömsle 1. Där satt jag och Lena första natten.

Timmarna gick och inga björnar i sikte. När det mesta av ljuset försvunnit så gav jag upp och började förbereda mig för att krypa ner i sovsäcken. Vad händer då? Självklart så kommer kärleksparet Blondie och Brutus på besök. Och det var nog så som jag trodde, någon hade varit där och tömt många gömmor. För de stannade inte och åt på hela sträckan runt sjön utan började äta först när de kommit förbi de öppna gömmorna vid mitt gömsle. Som tur var så var där några oöppnade kvar.

Men nu var ljuset alldeles för dåligt och björnarna rörde sig runt mitt gömsle så jag fick byta glugg hela tiden för att kunna fotografera dem. Detta innebar att jag fick köra utan stativ och med ISO så högt som 12800 på vissa bilder, och fast jag hade största möjliga bländaröppning så fick jag ändå slutartider på 1/40s. Så bilderna blev därefter. Massor av brus och ingen skärpa. Men jag fick en fantastisk stund tillsammans med Blondie och Brutus där de gick runt mitt gömsle både länge och väl. Jag får ta med mig upplevelsen i huvudet istället för i form av knivskarpa bilder.

_MG_3741

Blondie kommer alltid först

_MG_3742

Hmm, undrar var min slöa pojkvän är?

_MG_3758

Ok, där var du ju.

_MG_3762

Perfekt att någon byggt en gångväg åt mig. Nu slipper jag ju gå i det blöta vattnet.

_MG_3781 _MG_3786

_MG_3788

Blondie först och Brutus hack i häl.

_MG_3796 _MG_3802

Ja, det märktes tydligt att det var Blondie som bestämde vart de skulle gå. Brutus gick bort en bit på myren bakom alla gömslena och stod och väntade på att Blondie skulle följa efter honom. Men det hade hon noga planer på så efter en stund kom han lunkande tillbaka. Sen tog Blondie täten tillbaka samma väg som de kommit.

Jag kan verkligen rekommendera gömsle nr 13. Hade ljuset bara varit bättre så hade jag haft helt fantastiska fotomöjligheter.

När de här två skönheterna försvunnit upp i skogen igen kröp jag ner i min sovsäck och sov några timmar. Klockan stod som vanligt på ringning kl3.oo.

Den sista morgonen bjöd inte på något annat djurliv än fåglar. Lite trevligt ljus var det också en stund.

_MG_3832 _MG_3833 _MG_3835 _MG_3837 _MG_3863

Vi skulle ju med det tidiga flyget denna dag så vi hade fått tillstånd att lämna gömslena en kvart tidigare än normalt. Det blev en rask promenad tillbaka till lodgen för att där fixa det sista med packningen och sedan slänga i sig en frukost innan bussen kom och hämtade oss för att köra oss till flygplatsen. Gissa om vi blev förvånade när vi fick se bussen som kom och hämtade upp oss. Vi var sex personer som skulle åka med den.

IMG_2791

Det var inga problem att hitta något ledigt säte :)

Ja, det var min björnresa till Finland det. Tusen tack till mina medresenärer för att ni gjorde resan till ett fint minne och tack Elisabeth för väldigt bra reseledarskap. Jag är väldigt glad över att jag hoppade på denna resan när du frågade mig Elisabeth.

Mitt nästa björnäventyr blir i slutet av augusti då jag åker tillbaka till Alaska. Där sitter man ju inte i gömslen utan där är man ju ute och går bland björnarna. Två helt olika upplevelser, men som båda har sin charm.

Ja, tänk att det ska behövas en sömnlös natt för att få färdigt bloggandet om Finland. Och nu har det ju hunnit bli morgon så nu är det inte lönt att gå och lägga sig, för snart gå tåget mot Uddevalla. Fredrik är i Svarttjärn och har hjälpt till med höskörden så han kommer och möter upp oss med bilen i Uddevalla. Sen blir det ett snabbt besök på VM-tävlingarna i motocross innan Fredrik sätter sig på tåget mot Göteborg och jag, Pär och Erika tar bilen till Svarttjärn. Nu börjar semestern på allvar.

Ha det gott och ta väl hand om varandra.

Kram /Marie

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*