Slang på automat

Varuautomater av alla slag är ju bra ibland. Vissa automater kan man ju undra om de verkligen är så nödvändiga. I Houston fanns det te.x i var och varannan affär automater där man kunde köpa iPods. Vet inte hur stor omsättning det är i dessa automater. Det  känns inte som det är det stället jag skulle välja att köpa en iPod ifrån. Sen fanns det förstås mängder av automater där man kunde köpa olika presentkort. En riktigt bra sak som fanns i en del affärer var dessa växlingsautomater som kostnadsfritt tog emot alla mynt som man samlat på sig och sedan satte in pengarna på valfritt kundkort. Jag valde alltid att sätta in pengarna på mitt Starbuckskort. Då kändes det nästan som att man drack gratis kaffe. Lättlurad man är va :) På tal om växlingsautomater, även här i Kiel så samlar vi på alla mynt mindre än 1euro. Vem orkar gå omkring med dem i plånboken och sedan försöka hitta rätt mynt när man behöver dem. Nej, mycket lättare att då lägga dem i en burk hemma och sedan växla in dem när de blivit tillräckligt många tyckte vi.

Men det visade sig inte vara helt lätt. Några växlingsautomater i affärerna har vi inte sett till här, så vi gick till vår bank och trodde att de enkelt kunde köra våra mynt i en mynträknare och sedan antingen ge oss kontanter eller sätta in motsvarande belopp på vårt konto. Men oj vad fel vi hade. Killen bakom disken bara tittade konstig på mig och sa att någon myntautomat hade de inte. Det fanns en myntautomat på en annan bank i Kiel, men de stängde redan kl 13 upplyste han mig om. Wow, en myntautomat i hela Kiel, kan det verkligen stämma? Jaha, vad gör vi då undrade jag? Ni får ta med er dessa pappersbitar hem och göra dem till myntrör och rulla in mynten i och sedan komma tillbaka med de inrullade mynten upplyste han mig om. Pappersbitarna var alltså rektangulära bitar i olika färger. En för för varje myntslag. Jaha, tänkte jag och var på väg därifrån med mina olikfärgade pappersbitar i handen. Men då förbarmade sig åldermannen på banken över mig eftersom vi var de enda kunderna i banken och sa att de kunde göra detta jobb åt oss. Så sagt och gjort, Jag, Fredrik, och de två bankkössörerna sorterade alla mynten och slog in dem i olika färger. Och ganska snart så hade jag mina sedlar i handen. Att sätta in dem på kontot var inte att tänka på, där gick gränsen för hur mycket jobb de tänkte lägga ner på mina småpengar.

Ja, så myntautomater finns alltså inte här i Kiel, vad som däremot finns är dessa hemska cigarettautomater. De  finns över hela stan här i Kiel. Inte bra tycker jag. Vill man nu tvunget röka så tycker jag att man åtminstone får göra sig mödan att gå in i en affär och köpa cigaretter. Men nej, här finns en automat på nästan varje gata, så blir man röksugen så behöver man bara gå några meter för att finna närmsta automat. Trist, tycker jag. Men åtminstone verkar det som att man behöver bevisa sin ålder innan man köper, alltid något.

Så cigarettautomater gillar jag inte, men häromdagen såg jag en automat som fick mig att dra på munnen lite. En cykelslangsautomat! Det hade jag ingen aning om att de fanns, men med tanke på hur otroligt många cyklister här finns så är det ju en bra ide.

Får erkänna att jag inte riktigt haft mina varuautomatglasögon på mig när jag varit ute och promenerat här förut, så jag har inte riktigt lagt märke till vad som egentligen finns, förutom dessa hemska cigarettautomater som ingen kan missa. Men nu ska jag nog hålla lite extra koll. Kanske man hittar fler ”nödvändiga” automater här i stan.

Nu ska jag kanske börja tänka på att packa lite innan resan i morgon.

Ha det gott och ta hand om varandra.

Kram

 

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*