Fortsättning på en galen månad, Island del 3

Min uppdatering om min galna augusti går väldigt långsamt. Men jag jobbar på det.

Innan jag fortsätter berätta om Island så tänkte jag rapportera om min vardag just nu. Jag har hastigt och lustigt fått ett tvåmånaders vikarier i en förskoleklass här i Gäöteborg. Jag börjar den 27:e oktober. Men redan nu har jag varit där och hoppat in som timvikarie i några dagar. Så nu känner man att man lever. Barngrupperna är inte särkilt små här i Sverige om man uttrycker det milt :)

Mitt öra bråkar fortfarande med mig. Var tillbaka hos läkaren idag och han sa att jag nog kunde räkna med att ha försämrad hörsel i ca två tre månader till. Det är inte en optimal situation att ha problem med hörseln när man jobbar i en stor barngrupp har jag märkt så jag hoppas verkligen att det blir bra snart.

Ikväll ska jag spela min första match i Göteborgs damdubbelserie. Jag ska spela med Nancy från USA. Det känns väldigt bra att för en gång skull inte vara den som inte förstår språket. Men samtidigt så kan jag ju enkelt sätta mig in i min medspelares situation så det känns väldigt bra att kunna vara den som hjälper till.

En av alla bortförklaringar jag har till att det inte uppdateras så flitigt hör på bloggen är att jag inte alls är vän med skärmen och mina glasögon. Jag måste sitta med helt fel böj på nacken för att kunna läsa på skärmen vilket resulterar i nackont. Så jag drar mig verkligen för att sätta mig vid datorn.  Sen har jag ju som vanligt beslutsångest och det tar sååå lång tid för mig att välja ut bilder att ta med på bloggen. Som vanligt blir det alldeles för många.

I morgon drar vi till Ulvåsa. På måndag och tisdag är det älgjakt.Får se om jag följer med som fotograf i år igen. Det beror helt på vädret och hur pigg jag är på måndag morgon.

Ok, Island var det.

Vår tredje dag på Island checkade vi ut från våt boende i Reykjavik ganska tidigt och åkte för att hämta upp Erika. som vanligt hade vi ingen detaljerad plan att gå efter. Eller, ska jag vara helt ärlig så hade vi väl ingen plan överhuvudtaget. Men vi hade fått ett tips från en kollega till Erika om att vi borde åka till Snæfellsnes och ta en tur upp på glaciären Snæfellsjökull. Sagt och gjort. styrde bilen åt norr för att åka ut på västkusten. Vi hade också fått tips om ett hotell några mil från glaciären där det inte skulle vara några problem att få rum. När vi startade vår resa så försökte vi att boka in oss på hotellet i fråga. Men det visade sig vara omöjligt. Det var fullt. Så jag sökte på några hotellbokningssiter och hittade till slut ett hotell som låg några kilometer därifrån. Problemet var bara att jag glömde att lösa det finstilta på bokningssiten där det stod att alla avstånd var fågelvägen. Normalt är det ju inte så stor skillnad på fågelvägen och bilvägen. Men när man åker längs Islands västkust med alla dess fjordar så är det en enorm skillnad. Det fick vi lära oss den hårda vägen :) Men mer om det senare.

Vi körde alltså norrut och för Erika kända vägar till att börja med. Så hon kunde visa några ställen som hon tyckte vi skulle stanna på. Bland annat ett ställe där man kunde dricka kolsyrat vatten som kom direkt från marken. De hade satt dit en vattenkran och en lite burk där man kunde lägga en symbolisk summa så kunde man sen fylla sin vattenflaska med kolsyrat vatten. Det gjorde vi förstås. Jag kan inte påstå att det var särskilt gott. Det smakade otroligt mycket metall. Men kolsyrat var det :)

_MG_4860

_MG_4861

_MG_4865

Bara massa nyttigheter i det här vattnet.

Som vanligt så blev det många bilder tagna från ett nedrullat fönster i bilen medan vi körde. Här stannas inte i onödan inte :)

_MG_4862

Jag kan inte riktigt svara på om det fanns flest får eller flest sådana här höbollar på Island.

_MG_4881

_MG_4915

Det är häftigt med de här kontrasterna. Havet på ena sidan och höga berg på andra sidan.

_MG_4895

På ett ställe i berget fanns det en spricka där man kunde gå in. Erika hade varit där förut och ville visa oss. Givet vis skulle vi gå in och givetvis skulle jag ta med mig kameran. Men Erika glömde tala om att man skulle balansera på hala stenar under rinnande vatten för att ta sig in i håligheten. Men envis som jag är så gick jag in, men jag var allt lite orolig för att trilla omkull och då hade det nog inte blivit några fler bilder från Island.

_MG_4902

In i detta berget skulle vi.

 

_MG_4921 _MG_4962 _MG_4970

När vi alla hade kommit helskinnade ut från berget så började vi vår resa uppför berget där glaciären fanns.

_MG_5037 _MG_5044

_MG_5067

Här ser man glaciären och vår lilla gulliga bil vi körde omkring med. Men det var inte här man skulle utgå ifrån om man ville gå på en guidad glaciätur, så vi körde vidare.

Eftersom vi är vana vid att alla ställen som är det minsta turistigt är utmärkta med stora skyltar så missade vi förstås stället där man skulle svänga av för att kunna gå på glaciärtur. När vi väl insett att vi kört för långt så visade det sig att det egentligen inte var någon i bilen som var så sugen på att snöra på sig isskor och ge sig ut i snön. Så vi fortsatte nerför berget på andra sidan.
På Island skämtar de gärna om vädret och det faktum att det skiftar väldigt fort. Och ser man på bilden nedan så får man en viss förståelse för att regnet kan vara väldigt lokalt. Regnet man ser till vänster i bild var det enda regn man såg så långt ögat nådde. Och givetvis var det precis där vi skulle passera.

_MG_5071

Lokala skurar har man ju hört talas om

Väl nere på andra sidan började vi kolla upp lite mer exakt vart vårt hotell låg. Då visade det sig att de där få kilometrarna som bokningssiten sa i verkligheten var många mil. Titta på kartan så förstår ni varför.
Det var vid Stykkisholmur vi ville bo. Men där var det alltså fullt så vi sökte efter boende i närheten. Det närmsta vi fick upp var bara några kilometer därifrån. Men det visade sig vara fågelvägen. Stället vi hade bokat låg ungefär vid kyrkan Dagveröarnes på andra sidan fjorden. Ja ja, det var bara till att fortsätta att köra.

1200px-Map_of_the_Snæfellsnes_peninsula

Map of the Snæfellsnes peninsula” by Maximilian Dörrbecker (Chumwa) – own work, usingdata from maps-for-free.com for the topographical backgrounddata from OpenStreetMap for the coastlines and streetsthis file by NNW for the orientation map. Licensed under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons.

Det kanske inte ser så långt ut på kartan, men det tog ganska lång tid eftersom vägen på andra sidan fjorden var en lite grusväg, så det tog sin lilla stund att komma fram. Men väl framme så blev vi väldigt glatt överraskade. Hotellet såg inte så lockande ut på utsidan, men insidan var desto finare. Ett riktigt mysigt ställe mitt ute i ingenstans. Men innan vi kom fram så passerade vi förstås en hel del fina vyer.

_MG_5112

Här stannade vi och käkade. Såklart har kyrkan en central plats i byn

_MG_5120

Desto mindre väg desto fler får.

_MG_5119 _MG_5101 Jag inser nu att jag får fortsätta rapporten om denna dag en annan gång. Nu måste jag förbereda mig för min premiärmatch för Ullevi TK:s damverksamhet. Eventuella stavfel och annat konstigt får jag också kolla en annan gång.

Ha det gott och ta väl hand om varandra.

Kram/Marie

 

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*