Jag har en häftig resa att se fram emot

Ojoj, nu har jag bokat en resa utöver det vanliga, i varje fall utöver det vanliga för mig. Det började med att jag läste i ett nyhetsbrev från Fotosidan att de tillsammans med Afro-Caribbean Travel anordnade en fotoresa till Namibia. Jag såg att Fotosidans representant på resan skulle vara Martin Agfors som är en gammal klasskompis till Pär från Högskolan i Halmstad. Jag och Pär gick ju där samtidigt så jag känner ju också Martin en del. Jag visade artikeln för Pär, mest bara för att visa att Martin skulle åka och att jag tyckte att det var kul för honom att få åka på en sån resa. Själv skulle jag aldrig drömma om att kunna platsa på en sån resa. Så när Pär frågade om jag inte skulle åka med så tyckte jag ju först att det var det dummaste jag hört. men ändå så låg det lite och värkte och jag tyckte förstås att det skulle vara otroligt häftigt att få åka med. Men det som höll mig tillbaka vara att jag var rädd för att det bara skulle vara ”proffs” med på resan och man bara skulle gå omkring och känna sig nertryckt i skorna under en dryg veckas tid. Men till slut tog jag mig i kragen och mailade Martin och hörde vad han tyckte. Och efter hans otroligt positiva och uppmuntrande svar så tog jag mod till mig och kontaktade resebyrån. Och nu är det som det är. Resan är bokad och förhoppningsvis snart betald.

Nu återstår att snabbt kontakta en vaccinationscentral för att uppdatera mina vaccinationer. Jag skulle tro att jag är ganska väl skyddad redan efter min resa till Kongo 2010, men vissa kompletteringar måste nog göras ändå.

Här nedan ser ni resebyråns text om resan med visst tillägg från mig. Jag har lagt till en karta och prickat ut de olika ställena med en siffra. Så är det några fel på kartmarkeringarna och sifferhänvisningarna så är felet mitt och ingen annans.

Fotoresa till Namibia 9-18 maj 2013

Följ med på en fotografisk drömresa till Namibia den 9-18 maj 2013 tillsammans med den prisbelönte resefotografen och skribenten Roger Borgelid.
I ett av Afrikas häftigaste och mest fotogeniska länder får du uppleva och fotografera unika möten, miljöer, människor och djur som inte går att finna någon annanstans på jorden, såsom världens högsta sanddyner, det opåverkade nomadfolket Himba och närkontakt med geparder.
Resan sker i samarbete med den prisade fotografen Roger Borgelid, som vunnit en rad utmärkelser och internationellt erkännande för sina enastående resebilder världen över. Han har bland annat utsetts till ”Årets fotograf” av ansedda konstfotomagasinet Black & White Magazine. I snart 25 år har Roger Borgelid haft världen som arbetsfält och arbetat för några av Skandinaviens ledande tidningar och magasin. Vid sidan av uppdragen driver han egna personliga konstfotoprojekt, ger ut fotoböcker, håller utställningar och workshops. På resan till Namibia, som Roger besökte så sent som i mars 2012, delar han med sig av sina bästa råd, och tillsammans får ni möjlighet att fotografera inom en rad olika motivområden såsom landskap, djur, kultur och porträtt, samt flyg– och nattfoto. Inför varje fotodag håller Roger inspirerande föreläsningar i aktuella ämnen; konsten att läsa och arbeta med olika sorters ljus, förmågan att göra verkligheten visuellt intressant, att skapa den väsentliga kontakten med människor, teknik och komposition. På kvällarna går Roger också igenom era egna bilder, ger respons och fototips, inspirerar er att hitta er egen konstnärlighet, personliga uttryck och att ta ert foto till en ny nivå. På Rogers hemsida kan ni se en del av hans verk samt läsa mer om honom, www.borgelid.se.
Namibia är ett oerhört vackert och mångfacetterat land och den här resan tar er genom safari i Etosha, möten med Himbafolket i Damaraland, de mäktiga sanddynerna i Namiböknen och NamibRands vidsträckta landskap för att avslutas på Naankuse där ni på nära håll bland annat får möta geparder.
Välkommen till en oförglömlig resa!

FÄRDPLAN

9 maj: Avresa från Sverige
Ni reser från valfri flygplats till Windhoek via Frankfurt. Nattflyg till Windhoek. (1)10 maj: Ankomst Windhoek

Efter ankomst ges lite tid för att växla pengar och eventuellt inhandla färdkost inför bussresan upp till Etosha (2) som är ert första stopp. Färden beräknas ta 5-6 timmar. Beroende på när ni anländer så kan tid finnas för en första safaritur. Annars finns det välbesökta och upplysta vattenhål vid lodgen där djuren samlas på kvällen för att dricka.

Fotofokus: Vad är god fotografi, hur tar jag bilder som berör.

Övernattning på Okaukuejo Rest Camp, halvpension

11 maj: Safari i Etosha

Idag är ni i Etosha(2) hela dagen för safari i öppna bilar.
Etosha blev nationalpark redan 1907 och är hem åt inte mindre än 114 däggdjur, 340 fågelarter, 110 reptilarter, 16 groddjur och förvånansvärt nog en fiskart. Etosha betyder ”den stora vita platsen” och består till 25 % av gammal sjöbotten. Här trängs ibland 100-tals djur runt vattenhålen.

Fotofokus: Hemligheten bakom starka porträtt och konsten att skapa den väsentliga kontakten med människor.

Övernattning på Okaukuejo Rest Camp, halvpension

12 maj: Damaraland och Himba

Efter en tidig start kör ni via Andersson Gate mot Grootberg.(3) Målet är att under eftermiddagen besöka Himbafolket. Himba är ett av de sista ursprungsfolken som fortfarande lever enligt gamla traditioner. De är kanske mest kända för att de smörjer in kroppen med en ockrablandning som skyddar skinnet mot det hårda ökenklimatet. Det är ett seminomadiskt folk som främst livnär sig på boskapsskötsel.
Ni anländer lodgen för natten sent på eftermiddagen.

Fotofokus: Att registrera eller regissera, hur mycket ska jag styra mina motiv och i så fall när och varför.
Övernattning på Grootberg Lodge, halvpension

13 maj: Flygtur

Ni återvänder till Himbastammen för att få möjlighet till fotografering i det mjuka morgonljuset. När ni känner er färdiga så sker transfer till Palmwag Lodge airstrip varifrån ni byter transportmedel till ett litet 12-sitsigt flygplan. Ni får en fantastisk flygning på cirka 1,5 timme över Skelettkusten ner mot Swakopmund (4) där ni landar för att tanka och äta lite mellanmål. Klockan 16.30 går turen vidare för att ni, i solnedgången, skall få avnjuta Atlanten och Namiböknen som blir än mer rödskimrande i eftermiddagsljuset. Kvällen ägnar ni er åt nattfotografering. NamibRand (5)  är Afrikas första natthimmelreservat, här finns absolut ingen ljusförorening.

Fotofokus: Komposition och teknik. Hur tar jag befäl över mina verktyg och mitt uttryck.
Övernattning på Wolwedans Dunes Lodge, helpension

14 maj: NamibRand

Förmiddagen utforskar ni NamibRand. (5) NamibRand är ett av södra Afrikas största privata naturreservat, skapat genom att integrera ett stort antal fårfarmar med målet att djurlivet återigen ska kunna röra sig fritt över en stor yta land. Här finns sand, savann, berg och gröna ytor (beroende på säsong).
Under seneftermiddagen flyger ni vidare mot Sossusvlei.(6)

Fotofokus: Om ljusets avgörande betydelse, konsten att lära sig läsa ljus och arbeta med oika sorters ljus och skuggor.
Övernattning på Sossusvlei Lodge, helpension

15 maj: Sossusvlei och Dead Vlei

Tidig uppstigning för att ta till vara så mycket som möjlig av det vackra morgon ljuset. Dagens utflykt går till de fantastiska sanddynerna i Sossusvlei. (6) Sossusvlei är en del av Namiböknen och känd för sina fascinerande sanddyner som anses vara världens högsta. Dune 7 är den högsta med sina ca 383 meter.
Till lunch är ni tillbaka på lodgen och eftermiddagen är fri.

Fotofokus: Gå förbi avbildandet, begränsa och ta bort. Ibland visar du mer genom att visa mindre.
Övernattning på Sossusvlei Lodge, helpension

16 maj: Sossusvlei, Dead Vlei och Naankuse

Tidig morgon igen för att återuppleva Sossusvlei och Deadvlei. Efter att ha fotograferat Sossusvlei och Dead Vlei i alla upptänkliga vinklar är det dags för en lätt lunch på lodgen. Därefter flyger ni vidare tillbaka till Windhoek där transfer sker till Naankuse. (7)Naankuse Lodge drivs av Naankuse Foundation som ett sätt att finansiera deras biståndsprojekt. Naankuse Foundation startades 2006 av Marlice van Vuuren, som är en av Namibias mest kända naturvårdare, och hennes make Dr Rudie van Vuuren. Syftet är att förbättra villkoren för Namibias vilddjur och det marginaliserade Sanfolket.

Fotofokus: Alternativa tekniker, lär dig bryta mot regler, våga experimentera och vara lekfull.
Övernattning på Naankuse Lodge, helpension

17 maj: Naankuse och hemfärd

Sista dagen på resan tillbringar ni på Naankuse, en berömd rehabcamp för bland annat geparder. Här får ni möjlighet att komma i extrem närkontakt med geparder, ökenlo och andra vilda djur. Ett oförglömligt minne för livet. På seneftermiddagen åker ni till flygplatsen för vidare färd hemåt.

18 maj: Ankomst Sverige 

——————————-

Visst låter det häftigt? Jag åker från Hamburg och möter upp mitt resesällskap i Frankfurt. Vi är en liten grupp på max 8 deltagare. Det ska bli spännande att se vad det blir för konstellation av folk. Jag hade förstås allra helst velat göra denna resa tillsammans med Pär, det blir annorlunda att ge sig iväg på något sådant här själv. Men det kommer nog att bli bra. Pär får stanna hemma och vakta katten :) Min största utmaning inför resan är nog att packa. Jag som är dålig på det i vanliga fall ska nu klara av att packa max 15 kg och det är inklusive all kamerautrustning och laptop. Visst låter det som en riktig utmaning?

Att jag upptäckte resan så sent gör att det inte är lång tid kvar till resan nu. Vi kommer hem från tennisresan på Mallorca den 7:e april och redan en månad senare är det dags att ge sig iväg igen.

Inför Mallorca så börjar det mesta falla på plats. Vi kommer att ha gäster i lägenheten när vi är borta, tyvärr så är de inte kattvänner så katten kan ändå inte vara kvar i lägenheten. Men vi har avbokat pensionatet för vår hyresvärd ville hemskt gärna ta hand om Pisen när vi var borta. Så våra gäster kommer att ockupera vår lägenhet medan Pisen flyttar ner till grannen. Nu hoppas vi bara på att vädret blir lite bättre än vad de just nu säger att det ska vara under vår tid i Canyamel. Usch vad besviken man blir om det regnar oavbrutet i en hel vecka och all tennis blir inställd. Det blir inte mycket till tennis camp då inte.

Jag och Fredrik har spelat tennis både idag och igår. Igår spelade vi själva och idag hade vi lektion för Patrik. I morgon bitti kl. 8 står jag på banan igen för lektion, och förhoppningsvis blir det två timmars cardiotennis på torsdag och sedan träning med laget på lördag. Så kom inte och säg att jag inte har förberett mig inför resan :)

Måste ju innan jag avslutar visa en bild på pizzan som Fredrik åt när vi var på Outlet centret i Neumunster igår.Det är egentligen inte så mycket pizzan som var märkvärdig utan mer hur den serverades och vilket redskap man fick med.

Och till slut vill jag bara rapportera att vi har haft sooooooool här idag. Jag tror inte att det har kommit ner en enda snöflinga på hela dagen. Helt otroligt, vet knappt när det hände senast.

Ha det gott och ta hand om varandra.

Kram /Marie

  • mars 26, 2013 - 10:41 e m
  • mars 26, 2013 - 10:46 e m

    Bea - Oj, så spännande! Önskar jag kunde följa med.ReplyCancel

  • mars 26, 2013 - 10:47 e m

    Helena Sköld Samuelsson on Facebook - Spännande! Längtar redan efter dina bilder ;)ReplyCancel

  • mars 26, 2013 - 10:52 e m

    Åsa Rhodin on Facebook - Låter fantastiskt!ReplyCancel

  • mars 26, 2013 - 10:58 e m
  • mars 26, 2013 - 11:05 e m

    Morgan Nilsson on Facebook - Skit-häftigt…. tufft at du gör det…!! … och det är ju snart…. God resa..!ReplyCancel

  • mars 26, 2013 - 11:06 e m

    Ewa - Vad haeftigt! Du kommer att fa en fantastisk upplevelse laater det som! Och vi kommer forhoppningsvis fa se alla dina fina bilder…ReplyCancel

  • mars 26, 2013 - 11:22 e m

    Ulrika Lasson on Facebook - Kul! Man har ju bara ett liv – bast att gora nagot kul av det!ReplyCancel

  • mars 26, 2013 - 11:30 e m

    marita - ;-) jag njuter av att se vilken livsnjutare du ärReplyCancel

  • mars 27, 2013 - 12:07 f m

    Eric Jaques-Dalcroze on Facebook - Och vi som tyckte att det var häftigt att åka till Salt Lake med Mattias …ReplyCancel

  • mars 27, 2013 - 12:09 f m

    Marie Leander on Facebook - Eric, det skulle jag också tycka, att det var häftigt att åka till Salt Lake och kolla på sin son när han är grym i skidbacken. Fast jag skulle nog knappt våga titta på.ReplyCancel

  • mars 27, 2013 - 6:55 f m
  • mars 27, 2013 - 7:17 f m

    Harriet Pedersen on Facebook - Marie – valkommen till var region. Om du har lust att kvista over sa gar det direktflyg fran Windhoek till Gabs! Ser fram emot att se bilderna. Det ar ett spektakulart landskap och djurliv som vantar dig!ReplyCancel

  • mars 27, 2013 - 8:21 f m

    Marie Leander on Facebook - Harriet Pedersen, det skulle vara väldigt skoj att kvista över. Men det får nog bli en annan gång. Det finns inte tid för extrautflykter i vårt program. Men förhoppningsvis får man blodad tand och återvänder till era trakter. Hälsa dina tre grabbar så gott.ReplyCancel

  • mars 27, 2013 - 8:24 f m

    Harriet Pedersen on Facebook - Jag ska snart lagga upp en bild pa dem sa du far se hur stora och rediga de har blivit. Den lilla trollungen ar fortfarande lite liten ibland, men oftast storre an sina skor. Precis som nar han var fyra!ReplyCancel

  • mars 27, 2013 - 8:25 f m

    Marie Leander on Facebook - Harriet, Det ser jag fram emot.ReplyCancel

  • mars 27, 2013 - 9:30 e m
  • mars 27, 2013 - 11:53 e m

    Iris - Vad spännande! Jag väntar på alla de fantastiska bilderna som du kommer att ta! KramReplyCancel

  • mars 28, 2013 - 2:25 f m

    Emma Nilsson on Facebook - Låter helt otroligt Marie! Ser fram emot att se bilder och läsa om din resa! Spännande!ReplyCancel

  • mars 28, 2013 - 1:21 e m

    Gunnel Neander - Det låter helt fantastiskt. Vi önskar dig en underbar resa. Hälsning från oss i KnäredReplyCancel

  • mars 28, 2013 - 9:58 e m
  • april 14, 2013 - 7:35 f m

    Elisabeth i Beijing - Wow, vilken resa du ska få vara med om! Sååå häftigt! Ser fram emot att få se många fina bilder på bloggen framöver! TREVLIG RESA! Ska försöka att bli en aktivare bloggläsare så jag inte missar något! Beijingkramizar från ElisabethReplyCancel

  • april 18, 2013 - 8:44 e m

    Ditte - Fantastiskt! Otroligt häftigt att du bestämde dig för att följa med. Vilken utmaning och så spännande! Oj, oj, oj…..
    Ser med glädje fram emot att läsa om resan och få se många bilder.
    Kramar! Och du, packningen går nog bra….ReplyCancel

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*