Tresticklans Nationalpark

Hej på dig kära blogg. Den 25:e september var dagen då jag skrev något här senast. Lite väl långt uppehåll kan jag tycka. Särskilt då det har hänt en massa saker det senaste året. Men kanske därför jag inte har haft tid och ork att prioritera bloggen. Det är väldigt synd tycker jag. 

Dagens blogginlägg blir en fotoblogg från Tresticklans Nationalpark som ligger i Dalsland och går in i Norge. Jag och Pär packade en lite matsäck och körde till Tresticklan på förmiddagen på midsommarafton. 

Vi tog vägen över Nössemark vilket innebär att man får åka bilfärja över Stora Le. Det är en lindragen färja som tar tio minuter att åka över med. 

Tresticklan är 2 897 ha stort och präglas av smala och höga bergryggar som sträcker sig i nordsydlig riktning. Mellan dem ligger myrmarker och långsmala sjöar. Det finns över 90 sjöar och små tjärn i Tresticklan. Ni kan läsa mer om Tresticklan på webbsidan Sveriges Nationalparker eller på webbsidan för boken Natur i Dalsland 

Vi började vår vandring från Råbocken och gick över bron vid Tresticklasundet.

Sundet mellan Stora och Lilla Tresticklan.

Vy från bron i sundet.

Vi fortsatte mot  Budalsvika som ligger på Norska sidan. På väg dit så kunde jag inte motstå en myr där det växte Sileshår. Dessa pyttesmå ljuvliga små köttätare. 

Jag skulle kunna ligga på mage bland dessa växter i flera timmar. Men det kan man ju inte göra när man har sällskap med sig. 

Pär tog visst en bild på mig när jag roade mig med Sileshåren.

Vägen mot Budalsvika gick först uppför och sedan nerför och såklart fanns det mycket att stanna och fotografera. Men man kan inte fresta tålamodet på sällskapet alltför mycket. Så det blev någon bild i farten, 

Efter ca 4,5 km var vi framme vid Budalsvika. Gränsen mot Norge går mitt i bäcken strax före själva turiststugan.  Turiststugan får man tillgång till genom turistbyrån i Ed. Men vi hade ju inte tänkt att övernatta utan skulle efter att vi fikat lite fortsätta vår vandring. Det blev en ganska snabb fika då det var otroligt mycket knott där. Vi satt och gömde oss under varsin regnjacka och drack vårt kaffe. Otroligt osocialt :) 

Nationsgränsen går mitt i bäcken.

Vi gick sedan tillbaka 2 km. Nu fick vi ta oss uppför backarna istället. Just då så funderar man på varför man egentligen gick nerför när man strax ska gå uppför samma backe igen :) Men så svåra var egentligen inte backarna, det är bara jag som är så otroligt dåligt tränad. 

Det fanns många såna här spångar över våtmarkerna. (jag har vid flera tillfällen undrat om det heter spångar eller spänger, och nu efter att ha kollat i SAOL kan jag konstatera att båda varianterna är rätt.)

Efter att vi gått tillbaka ca två kilometer så vek vi av mot Tresticklaleden som är en rundslinga på ca 8 km. 

Då går det uppför igen.

En snabb koll på kartan.

Torkan i maj och juni har gått hårt åt.

Ser nästan arrangerat ut. Fint.

Det fanns många krokiga träd.

Halvvägs på rundslingan kommer man till en korsning där en stig går upp mot Orshöjden som är Tresticklans högsta punkt, 276 möh. Någonstans läste vi att därifrån skulle man ha milsvid utsikt. Så det ville vi ju inte missa. Så det var bara till att börja ta sig uppåt. Men tji fick vi. Det var nog ett tag sedan man hade milsvid utsikt därifrån. Just nu såg man mest träd :)

Inte helt fri utsikt precis :)

Men det fanns mycket blåbär där uppe och de var riktigt goda. De bästa blåbär jag ätit på väldigt länge. Trodde egentligen att de inte skulle bli några blåbär i år efter den extrema torkan i maj. Men bevisligen hade jag fel.

Ett litet tjärn som nästan ser ut att rinna över kanten.

Jag är ju ganska usel på växtnamn. Men den här tycker jag ser ut att heta skägglav. Och jag vet ju att det finns något som heter det, så jag chansar att det är en sån här :) Finns säkert någon läsare som har lust att rätta mig om jag har fel.

När vi kom tillbaka till korsningen så satte vi oss och käkade lite. Efter en stund kom en tysk kille vandrande från Orshöjden. Han hade varit ute i samma ärende som oss. Att hitta utsiktspunkten med den fina utsikten. Men han gav inte upp efter att ha gått några hundra meter efter den utsatta punkten utan fortsatte i flera kilometer tills parken tog slut. Då insåg han att det inte fanns någon utsiktspunkt och gick hela vägen tillbaka igen. Tur att inte vi var så envisa :) 

Lätta att förstå att det finns drygt 90 olika sjöar och tjärn i Tresticklan. Det var inte många meter man gick innan det dök upp ett nytt litet tjärn.

En liten tankepaus, eller kanske väntar han på att fotografen ska bli klar.

Efter drygt 7 timmars vandring var vi tillbaka vid sundet mellan sjöarna Stora och Lilla Tresticklan. Man får inte ha bråttom om man går tillsammans med en kvinna med kamera.

Bara sista lilla biten kvar innan vi är framme vid bilen igen.

Hela vandringen blev lite drygt 15 kilometer. Det var en riktigt fin tur. Det var premiär för mig i Tresticklan, men jag kommer säkert att återkomma. 

Kanske vi nästa gång provar den tur som Lars Erik Fjellman rekommenderade. Men den går utanför lederna så vi får nog studera kartan lite innan vi ger oss av. 

Vår lilla vandring på midsommarafton.

Förhoppningsvis dröjer det inte lika länge tills nästa gång jag skriver ett blogginlägg.

Tills dess, ha det gott och ta väl hand om varandra. 

Kram / Marie 

  • juli 30, 2018 - 12:00 e m

    Åse - Vilka fantastika bilder, ljuvligtReplyCancel

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*