Rapport om översvämningen

Dags att dokumentera översvämningen då. Om det händer igen kan det ju vara roligt att kunna gå tillbaka och se hur det var förra gången.

Ja, för snart två veckor sedan var det spännande värre här utanför vårt vardagsrumsfönster. Vi bor ju precis vid Gullbergsån och jag frågade när vi köpte lägenheten om de haft problem med översvämningar. Svaret jag fick då var att de hade haft problem med översvämning i garaget i början men att de efter det höjt kanten på ån på vår sida och inte haft problem efter det. Nu ställdes det på prov. Skulle den förhöjda kanten klara av allt vatten?

Redan tigit på lördagen började man ana att det kunde gå illa. De hade varnat mycket på nyheterna om stormen Egon som skulle komma in och de gjorde han också. Och när han kom så tryckte han upp massa vatten i ån som redan tidigt på lördagen började svämma över några 100 meter ifrån oss.

Under hela lördagen fortsatte det att blåsa ordentligt och vattnet steg med raskt tempo. Och till slut hade det nått upp till kanten på andra sidan ån och vattnet forsade ut på vägen. Det blev ju vår räddning att vattnet rann över på den sidan istället för på vår.  Bra för oss men inte alls roligt för dem på andra sidan.

Framåt kvällen tog vi oss en promenad i området för att se hur det egentligen såg ut.

Bron som går över ån precis vid vår lägenhet fungerar som en genomfartsled för många. Så det var många bilar som kom körandes ner för att ta sig över bron. En del vände, men en del fortsatte ut i vattnet och för många slutade det illa. Bärgningsbilen fick göra många rundor hit.

Jag måste erkänna att jag var uppe och kollade läget några gånger under natten. Det kändes inte helt tryggt att gå och lägga sig. Man visste ju inte om man skulle vakna och ha en sjö i nedervåningen.

Men det gick bra för oss som tur var. På morgonen hade det lugnat sig ganska mycket med blåsten och vattnet slutat att stiga. Men nu var problemet att det vatten som runnit ut på vägen inte kunde försvinna därifrån. Alla brunnar var väl igentäppta. Så problemen fortsatte under hela söndagen.

Eftersom killen med Volvon verkade ganska cool över situationen han hamnat i och jag hade sett att han tog en del foton med sin mobilkamera så gick jag fram till honom och frågade om han ville ha några bilder från en annan vinkel på hans missöde. Det ville han gärna och jag mailade han några bilder senare under dagen. De ligger nog på hans Facebook nu skulle jag tänka mig :)

Även under måndagen stod vattnet ganska högt på vägen. Det var inte förrän gatukontoret kom och rensade gatubrunnarna som det tömdes på vatten. Bärgningsbilarna kom också i strid ström under måndagen. Det var väl alla de stackare som hade haft bilen parkerad i vattenmassorna och som kom ut på måndag morgon och möttes av en blöt och icke fungerande bil.

Till sist blir det en bild över vattenståndet idag. Även det fotograferat från vardagsrummet. Man förstår när man jämför bilderna att det var mycket vatten i ån under översvämningen.

Ja, det var översvämningsdokumentationen det. Får nu hoppas att vi inte behöver uppleva detta igen.

Måste också återigen gnälla lite på mitt bloggverktyg. Vet inte om det är WordPress som är skyldig eller om det är mitt externa bloggtema som har ställt till det. Men det har i varje fall gjort det mycket besvärligare att hantera bilder i bloggen. Förut kunde man slänga in alla bilder man ville ha på en gång och sedan flytta runt dem som man ville och skriva text emellan bilderna. Nu måste man skapa ett galleri varje gång man vill lägga in bilder och sen kan man inte skriva text emellan bilderna som ligger i det galleriet utan bara som bildtext. Det gör att jag måste lägga in alla bilder en och en om jag vill ha möjlighet att skriva text emellan bilderna. Och då kommer ju min lathet in och därför ser det lite konstigt ut ibland med väldigt mycket text som bildtext istället för text emellan bilderna. Jaja, inga större problem men väldigt irriterande.

Ha det gott och ta väl and om varandra.

Kram /Marie

  • januari 21, 2015 - 7:38 e m

    Marita - Houston började med Ike
    Göteborg med Egon
    ReplyCancel

    • januari 21, 2015 - 11:54 e m

      Marie - Ja, det har du rätt i Marita, har jag inte tänkt på. Fast jämfört med Ike var Egon en bara en liten krusning. När Ike drog fram läckte det genom vårt tak fast vi hade två lägenheter ovanför oss och Fredriks skola var ström- och vattenlös i två veckor och Pärs kontor var stängt i två veckor pga ett trasigt tak. Sen hade vi ju en vän i SWEA som blev av med hela sitt hus. De hittade resterna av det någon kilometer bort. Där hjälpte inte några igenspikade fönster precis. Vi får vara glada så länge inget så extremt kommer till Sverige.ReplyCancel

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*