Hallo Bay del 2 och vådan av att gå i för stora skor

Ja, nu har jag varit hos fotexperten. Han hittade inte mindre än 5 problem med min fot. Kul kul. Och så påstod han att jag inte skulle spela tennis på ett tag. Jag gillar inte sådana utlåtande. Jag vill ha utlåtande som säger att din fot kommer att må bäst av att fortsätta spela tennis trots smärta. Men men, ett av problemen var i varje fall direkt kopplat till att jag gått med 4 nummer för stora skor i Alaska. Det har gjort att jag fått en inflammation på ett visst ställe som sen gjort att en nerv kommit i kläm. Men det trodde han skulle lösa sig så småningom. Behövdes bara lite tid för att få ner inflammationen. Mitt ursprungsproblem blev ju förstås inte heller bättre av att gå så som jag gjorde i Alaska. Det har nog gjort att förutom inflammation i senan under foten och senfästena i hälen så har jag också fått en inflammation i hälsenan. Jag känner nog att det på något sätt var bra att jag förlorade känseln i foten under resan. Det gjorde så att jag inte kände smärtan lika mycket efter ett par dagar. Utan den förlorade känseln hade det nog blivit outhärdligt. Inte något ont som inte har något gott med sig, eller hur är det man brukar säga? Sen var det  ytterligare något problem som han tog upp som jag inte riktigt orkade ta till mig.

Nåja, nu tillbaka till min rapportering av resan. Jag sa ju i förra inlägget att det inte skulle bli någon dag för dag redovisning. Men här kommer ändå en sammanfattning av dag två. Och igen, det blir många bilder, sorry för det.

Vi gick ju och la oss på kvällen utan vatten. Fråga mig inte vad vi åt till frukost när vi vaknade denna dag för det minns jag inte. Men vad jag kommer ihåg så hade vi inget vatten varken att dricka eller göra gröt av eftersom vattnet Christopher samlat in kvällen innan var alldeles för salt för att använda.

Vi vaknade till en klar och fin morgon, dock väldigt blåsig. Det var verkligen tur att vi kom ut till Hallo Bay dagen innan, för denna dag och nästa dag gick det absolut inte att flyga.

_MG_0884

Fullmånen lyser över parkrangernas camp en tidig morgon.

Vi började dagen med att gå ner till tidvattenbanken för att se om där fanns några björnar. Det fanns det.

_MG_0904

Laxfisket var redan i full gång.

_MG_0961

Man kan behöva skaka av sig lite vatten när man varit i farten och jagat lax.

_MG_0975

Tänk vad olika det kan se ut beroende vilket håll man riktar kameran. Jag gillar det här blåa ljuset. Det är Kodiaköarna som man ser långt i fjärran.

_MG_1016

På promenad.

_MG_1019

Och plötsligt på jakt. Ser ni hur det blåser i pälsen? Men jag var så tacksam att det inte regnade så blåsten gjorde inte så mycket.

_MG_1052

Svårt att förstå att det är fotat från samma plats. Vilken guldmorgon!

_MG_1063

Spaning pågår.

_MG_1102

Jakt pågår!

När både vi och björnarna var färdiga i havet så gick vi upp mot älvarna. Då stötte vi på en örn som förstås skulle fotograferas.

_MG_1113

Örn på promenad.

_MG_1115

Poserande örn. Dock väldigt kortvarigt. Den valde att fly sin kos när 9 personer närmade sig den.

Jag försökte följa örnen med kameran. Inte helt lätt, jag är verkligen ingen fågelfotograf. Men här tycker jag att det inte är hela världen att kvalitén inte är den bästa. Bildserien i sig är lite rolig trots dåligt fotat.

_MG_1122

Örnen ger sig av.

_MG_1125

Plötsligt viker den av mot en fiskande björn.

_MG_1126

Vart är du på väg lille vän?

_MG_1128

Men hallå! Överskattar du inte dina krafter lite nu eller?

_MG_1133

Örnen gav sig av och kvar står en förvånad björn och undrar vad som hände.

_MG_1163

Men man hinner inte fundera så länge när det finns lax som måste jagas.

_MG_1165

Nu du, nu har jag dig.

_MG_1169

Japp, där satt den.

_MG_1180

Ruska ur lite vatten sen kan man påbörja måltiden.

_MG_1186

Ständigt denna närvaro av fåglar som vill ha del av bytet.

_MG_1195

Resterna lämnas till fåglarna.

_MG_1203

Det gäller att komma ihåg att inte bara titta på björnarna. Då kan man lätt missa det vackra runt omkring sig.

_MG_1210

Storfiskarn.

_MG_1223

Mums.

_MG_1241

Dags för nästa lax, än är jag inte mätt.

_MG_1247

Här kan ni ana hur mycket det blåste. Det går vågor på älven.

När björnarna lugnat ner sig med sitt fiskande så gick vi en bit bort ifrån blåsten och vattnet och tog en liten paus medan Christopher gick på vattenjakt. Han hittade ett ställe som han trodde på och började fylla sin dunk sakta men säkert. Efter ett tag gick jag och några andra bort till honom för att kolla om han behövde hjälp. Då fick vi hjälpa till att filtrera vattnet och fick samtidigt efterlängtat vatten i våra tomma flaskor. Nu hade det ju faktiskt gått nästan ett dygn sedan jag drack senast så det var verkligen efterlängtat. Så de första rikliga klunkarna gick ner fint utan att bry sig om sumpsmaken. Men efter hand som man stillat törsten desto mer kände man av den dåliga smaken :)

_MG_1253

En härlig plats att vila på.

_MG_1254

Visst ser det behagligt ut?

_MG_1256

_MG_1257

En nöjd Christopher kommer med vattenleverans.

_MG_1264

Det gäller att ha en stark rygg om man ska bära både vatten och kamerautrustning.

När vattnet var hämtat så begav vi oss sakta men säkert tillbaka mot campen. Men som vanligt så blev det många stopp på vägen. Även om björnarna var någon annanstans för tillfället så finns det ju alltid något att fotografera.

_MG_1276 _MG_1278

_MG_1279

Ann och Tommy pausar på stranden.

Efter lite vila, lunch och återhämtning så begav vi oss återigen ut på björnjakt på eftermiddagen.

_MG_1288

Vi fick en snabb glimt av den här söta lilla ungen. Vad jag vet så var det den enda gången vi såg denna lilla familj. Ni som var med, har jag rätt eller fel?

_MG_1301

Vilket härligt ljus!

_MG_1302

Fåglar, fåglar fåglar. Elisabeth Landberger, du skulle trivas här :)

Plötsligt stötte vi på den halta lilla familjen igen.

_MG_1325

Mamma har varit och levererat lite mat.

_MG_1342

Och gett sig ut på ny matjakt.

Plötsligt bestämde sig mamma björn för att lämna detta fiskställe och istället ge sig iväg ner mot havet. På andra sidan älven satt några herrar som campade i andra ändan av Hallo Bay. Det var de, parkvakterna och vår lilla grupp som fanns i Hallo Bay. Ingen trängsel precis. Mamma björn brydde sig inte ett dugg om att de satt där de satt utan gick lugnt förbi.

_MG_1419

Hej på er, låt inte mig störa, jag ska bara passera.

_MG_1422

Efter kom den oskadade ungen och inte heller den hade några betänkligheter om att passera männen.

_MG_1432

Men värre var det för den lilla skadade ungen.

_MG_1441

Hen ville inte passera de där farliga gubbarna som satt precis där hen skulle gå.

_MG_1454

_MG_1467

Men efter att männen flyttat sig några meter så gick det bra att passera.

_MG_1471

Eller bra och bra, det var inte många meter utan vila som den stackars ungen klarade av.

Här nedan är en liten filmsnutt  som jag blir alldeles ledsen av att se. Visst skulle man så gärna vilja hjälpa den lilla ungen. Blicken den ger mamman och syskonet som går långt långt därborta är svår att ta till sig.

_MG_1475

En annan liten nalle.

_MG_1483

Nu börjar det bli kväll. Dags att bege sig hemåt.

_MG_1489

_MG_1505

Men såklart blir det några stopp på vägen.

_MG_1500

För vem kan motstå en sådan här syn?

_MG_1514

Om någon av mina läsare har sett BBC:s serie som på svenska heter Björntorget och där mamma Parsnip simmade över till en ö med sin överlevande unge så kan jag meddela att ön på bilden nedan är ön i fråga. Serien spelades in i Hallo Bay. Den finns inte kvar på SVT längre och på BBC var man tvungen att befinna sig i England för att få se den. Men jag hittade ett lite avsnitt som var tillgängligt och då blev jag påmind om vem som var tv-teamets björnguide. Det var Chuck som vi träffade på det ställer som vi flög till efter Hallo Bay. Lite roligt att plötsligt stöta på denna man i verkligheten. Jag har sett Björntorget förut, men det skulle vara roligt att få se det igen nu när man själv varit på plats. Kanske dags att skaffa en engelsk tunnel :)

_MG_1519

På denna ö fick Parsnip vara ifred från elaka hanbjörnar.

Till sist kom vi tillbaka till tälten och en välbehövlig vila väntade.
Två intensiva men fantastiska dagar var till ända. Tänk att vi kunde ha sånt väder. Visserligen ordentligt blåsigt, men inget regn så här långt. Förra året hade vi ju så blåsigt hela tiden plus att det regnade nästan oavbrutet. Vad mycket enklare det blir om man slipper regn.

Japp, det var rapport från dag två. Får se hur jag väljer att rapportera fortsättningen.

Ha det gott och ta väl hand om varandra.

Kram / Marie

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*