Hallo Bay del 1

Oj, jag tittade snabbt igenom mina inlägg som jag gjorde när vi var på Kodiak. Vad många slarvfel där var. Det märks att jag hade bråttom när jag skrev. Får se om jag orkar att gå tillbaka och titta igenom dem och rätta till och göra bättre.

Nu är jag hemma i Göteborg igen efter tre fantastiska veckor i Alaska. Jag kom hem i tisdags eftermiddag efter en helt sömnlös flygning. Så min förhoppning var förstås att jag skulle kunna sova gott på natten. Men inte då, efter tre timmar vakande jag och sov inte mer. Så igår var jag så trött så jag kände mig helt svimfärdig och illamående. Men efter en hyfsad natt i natt så känns det bättre, så idag ska jag nog fungera ganska normalt igen. Om mitt normaltillstånd är ett positivt eller negativt tillstånd för omgivningen vet jag inte, men för mig känns det bättre att känna mig normal :)

Nu kommer det ett första inlägg om vår vistelse i nallarnas rike. En varning, det blir många bilder. Sedan kommer nog inte någon sådan här detaljerad redovisning om varje dag, det mäktar jag inte med. Men några fler inlägg som sammanfattar vår tid i Alaskas vildmark ska jag nog klara av.

Vi hade ju fått besked om att det såg ganska lovande ut om att flygningen skulle bli av denna dag. Och idag kände till och jag mig lite hoppfull. Efter frukost så tömdes alla hotellrum utom vårt och alla deltagare samlades inne hos oss. Alla funderade väl på om det nu äntligen skulle bli av. Läget var nämligen det att kom vi inte ut idag skulle vi med största sannolikhet bli fast ytterligare två dagar då de lovade starka vindar de kommande dagarna.Då skulle resultatet ju bli att vi försenades fem dagar. Inte kul alls.

Till slut kom då Seahawk Air och hämtade oss. Vi åkte alla ner till Seahawks lilla flygplats för att organisera och väga in allt. Men några av oss skulle åka flyga med ett annat flygföretag då de hade ett lite större plan som kunde ta mer vikt.

_MG_0457

Det är mycket som ska organiseras innan man kan komma iväg

_MG_0459

Den del av packningen som ska åka iväg i det första planet. De gula tunnorna är björnsäkra tunnor där man förvarar all mat, godis och tandkräm.

Meningen var att första planet skulle åka iväg ganska lång tid före oss i det andra planet. De skulle ha all campingutrustning i det första planet och när de kom på plats skulle de bära upp all utrustning till campen och börja bygga campen så att det mesta var klart när vi i andra planet kom.  Så vi som skulle åka med det andra bolaget lastade bilen full av övrig packning och blev sedan körda bort till den stora flygplatsen. Vårt sjöflyg skulle lyfta från land visade det sig. Efter lång väntan i Andrew Airs lilla reception fick vi äntligen gå ut till planet och klättra in och installera oss för vidare färd mot björnarna i Hallo Bay.

_MG_0461

Förväntansfulla deltagare går mot planet till Hallo Bay.

_MG_0462

_MG_0463

Ann fick äran att sitta bredvid piloten.

Sen bar det äntligen av. Mer än ett års väntan var äntligen över. Nu skulle jag äntligen få komma till Hallo Bay.

Det blev en fantastisk flygning över Kodiak och in mot Hallo Bay. Vilka landskap! Tyvärr kan man ju inte ge bilderna rättvisa när de är tagna genom ett flygplansfönster. Men ni kan nog förstå ändå hur vackert det var.

_MG_0471 _MG_0477 _MG_0481 _MG_0482 _MG_0486 _MG_0490

_MG_0500

Och innan man visste ordet av det så landade vi i Hallo Bay. Vilken känsla att äntligen vara här!!

_MG_0504När vi kom till Hallo Bay visade det sig att första planet också precis kommit dit, så det där med att de skulle bära upp all utrustning och bygga campen blev det ju inget av. Vi fick allt alla hjälpa till att släpa upp all utrustning till vår tilltänka campingplats. Den platsen som Christopher brukar campa på var tyvärr upptagen av parkrangers som hade stationerat sig i Hallo Bay sedan i juni. Så vi fick ta reservplatsen. Men det fungerade utmärkt det också.

_MG_0506

Piloten knuffar planet i position för avfärd.

_MG_0512

Hej då, Nu får vi klara oss själva. Förhoppningsvis kommer någon och hämtar upp oss om en vecka.

_MG_0514

All utrustning uppburen.

_MG_0515

Campen börjar ta form.

_MG_0517

Säkerheten är livsviktig. Så elstängsel och björnsäkra tunnor är obligatoriskt om man ska få campa här.

Förra året när vi aldrig kom till Hallo Bay utan fick åka till Silver Salmon Creek istället så hade vi bara tillgång till regnvatten att dricka. (Vilken tur att det öste ner alla dagar vi var där). Det problemet skulle inte finnas här. Vi hade fått höra att vatten var absolut inget problem i Hallo Bay, för alldeles i närheten av campen fanns en frisk källa där man hämtade vatten som inte ens behövdes filtreras. Med tanke på detta så var det sista jag gjorde innan jag steg på planet på Kodia att hälla ut mitt vatten. Jag tyckte det var onödigt att flyga omkring med vatten i kameraväskan som skulle kunna rinna ut i hanteringen. Det visade sig vara ett dumt beslut.

Paul och Stig har varit med i Hallo Bay förut och utrustade med björnspray begav de sig glatt iväg in i skogen för att hämta vatten.

_MG_0519

_MG_0521

Hej då, hoppas ni inte stöter på någon björn där inne i buskarna.

Gissa om det kändes snopet när de kom tillbaka med tomma dunkar. Källan var tom. Nejdå, sa Christopher. Det är bara till att gå lite längre upp så finns där vatten. Han tog själv dunkarna och gav sig iväg. Men även han kom tillbaka med tomma dunkar. Hoppsan. Plötsligt blev man väldigt törstig och hungrig.

Som tur var hade Christopher några lite vatten med sig från Kodiak så att vi i varje fall kunde få lite varmt vatten till vår påse frystorkad mat. Vi hade ju inte ätit sedan frukost och vi var alla rejält hungriga. Matcampen hade inte hunnits sättas upp så det fick bli en första måltid ute i det fria.

Vi åt ju frystorkad mat förra året också så jag visste att det var helt ok mat så jag såg fram emot att få sleva i mig en god måltid direkt från påsen. Men det blev ingen god måltid. Tvärtom. Christopher hade köpt en ny rätt, potatismos, kött och sås. Det var helt vidrigt måste jag säga. Och inte blev det bättre av att vi alla fick lite för lite vatten att blanda ut det med så att det var lite torrt och klumpigt. Den rätten kommer han inte att köpa igen. Men det var bara till att tvinga i sig så mycket det gick så att man skulle orka ge sig ut på en första björnspaning samma kväll.

_MG_0524

_MG_0525

Utsikt från vår camp.

Inte särskilt mätta i magen och väldigt törstiga var det sen äntligen dags för att ge sig ut och se om man träffade några björnar.  Sträckan som är utritad på bilden nedan är den sträcka som vi gick första kvällen. Och många gånger till skulle det bli. Givetvis gick vi inte exakt samma sträcka hela tiden. Ibland gick vi längs stranden, ibland gick vi lite längre upp och många gånger gick vi fram och tillbaka flera gånger. Den utritade sträckan är ca 3.1 kilometer. Men det var ju som sagt aldrig vi gick raka vägen dit. Så det blev nog nästan upp till 20 kilometer per dag man gick med tung ryggsäck och fyra nummer för stora vadarkängor. Så brist på motion blev det verkligen inte. Anledningen till att man campar så långt ifrån stället där björnarna normalt håller till och fiskar är att man ska inkräkta på björnarnas område så lite som möjligt så att de kan få lugn och ro. Vår egen säkerhet är väl inte större för att vi campar längre ifrån fiskområdet då björnarna går över hela området och kan dyka up var som helst när som helst.

Hallo Bay karta

_MG_0531

Hallo Bay var fantastiskt vackert.

_MG_0528

Tur att man fotograferar så att man kan se vad man varit med om. Denna bild på den här fågeln blev mitt första djurmotiv i Hallo Bay. Men jag har absolut inget minne av att jag tagit bilden :)

 

_MG_0533

En förväntansfull skara som går mot björnarna. Christopher har vattendunken med sig i hopp om att hitta ett bra ställe att hämta vatten.

_MG_0535

Efter mer än ett års väntan kunde jag äntligen ta min första björnbild i Hallo Bay. Inget mästerfoto precis. Men det var så efterlängtat så resultatet spelar mindre roll.

Ganska snart stötte vi på en mamma med två ungar. Mamman fiskade ihärdigt hela tiden och lyckades få en hel del lax som hon delade med sina små.

_MG_0542

_MG_0550

_MG_0553

Så fort hon fått fångst kom den ena ungen springande och ville smaka. Men vi märkte ganska snart att den andra ungen inte var lika pigg på att springa ut till mamma. Han gjorde några försök men la sig ganska fort ner i gräset igen. Något var fel. Hade den kanske gjort sig illa i benet?

_MG_0559

Ge mig lite lax mamma, jag är hungrig.

_MG_0625

Jag vill också ha lax. Snälla mamma kom hit med lite fisk.

Det är lätt att fångas av det man har framför sig när man tittar på en björnfamilj. Men det gäller att också ha ögon i nacken. För man vet aldrig var det kan dyka upp en björn.

_MG_0569

Plötsligt ser vi en stor björn närma sig bakom oss.

_MG_0578

Hej hej, sitter ni där? Låt inte mig störa, jag ska bara fixa lite kvällsmat.

_MG_0595

Denna nalle hade bara ett mål i sikte och det var att fånga lax. Oss struntade han/hon i totalt.

_MG_0604

Plötsligt var där en hel del björnar igång i älven för att fiska.

_MG_0614

Och mamman till de två ungarna fortsatte att fiska alltmedan ett litet drama utspelade sig en bit därifrån.

_MG_0632

En annan björn fick syn på den skadade ungen och ville gärna demonstrera sin makt. Usch, stackars lilla björn blev vettskrämd och flydde så gott det gick.

_MG_0635

_MG_0638

Då fick vi se vad problemet var. Den klantiga lilla ungen hade försökt leka med ett piggsvin och fått betala dyrt för det. Tassen var full av taggar och givetvis kunde nallen inte stödja på denna tass.

_MG_0639

Inte lätt att fly med värdighet när man bara har tre ben att springa på.

_MG_0642

Tur att mamma då upptäckte vad som var på gång och kom till undsättning.

_MG_0662

Då hittade bråkstaken ett lämpligare offer att bråka med.

_MG_0683 _MG_0720

_MG_0711

Och mamma björn kunde fortsätta att fiska.

De två små ungarna försökte trösta varandra så gott det gick. Även den andra ungen hade varit i kontakt med piggsvinet men klarat sig undan med en tagg i nosen.

_MG_0735

_MG_0741

Syskonkärlek.

_MG_0773

Under de dagar vi följde den här lilla familjen så lämnade mamman större och större avstånd till den skadade ungen. Den försökte att hänga på så gott det gick, men måste man lägga sig ner och vila vart femte meter så är det inte lätt att hänga med. Det var syskonet som tog det största ansvaret att få med sig sin syster/bror. Hen sprang fram och tillbaka mellan mamma och syskonet som för att tal om för hen att ”kom igen, du klarar det” Varje dag trodde jag att vi skulle få se den lilla familjen utan den skadade ungen. Men på något sätt lyckades de hålla ihop under hela tiden vi var där. Men det kändes väldigt osäkert över hur det skulle sluta. Med det avstånd som mamman ibland lämnade skulle hon inte ha en chans att försvara sin unge och det kom en hanbjörn som ville göra den lille illa. Man kan bara hoppas att alla taggar så småningom värkte ut utan att det blev alltför stora infektioner som tog livet av den lilla. Heja dig, lilla kämpe. Tänk att litet djur som ett piggsvin kan klara av att göra en stor björn så illa. Naturen är finurlig.

När vi som bäst följde den stackars lilla ungen framför oss så dök det plötsligt åter upp en björn bakom ryggen på oss.

_MG_0812

Hej hej, här kommer jag.

_MG_0818

Sitter ni där? Just där jag tänkt att gå. Vilken otur.

_MG_0826

Nåja, jag är starkare än er och struntar i att ni sitter i min väg.

_MG_0828

Var inte oroliga, jag ska bara tassa förbi.

_MG_0831 _MG_0834

_MG_0836

Sådärja, det gick ju bra. Nu blir det fisk till kvällsmat.

När mörkret började komma över oss så var det dags att ge sig tillbaka mot campen efter en fantastisk första kväll ute hos nallarna.

_MG_0872 _MG_0873 _MG_0878 _MG_0880

Christopher hittade en creek som han trodde skulle ha ok vatten att dricka. Givetvis måste det filtreras så att man inte drabbades av bäverjsuka. Men det visade sig att vattnet han släpade hela vägen tillbaka till campen var alldeles för salt så det gick inte att använda. Så det blev till att borsta tänderna utan vatten och lägga sig törstig.

Jag delade tält med en ung brittisk tjej. Inte helt lätt att sova så nära inpå någon man inte känner, men var gör man inte för att få umgås med björnarna. Inte blev det bättre att jag hamnat i en uppförsbacke och hur jag än låg så åkte jag kana på mitt liggunderlag och hamnade i fotändan. Efter två nätter gav jag upp och vi fick justera vår placering av tältet. Då slapp jag ligga i en uppförsbacke. Istället blev det lutning åt sidan, så jag åkte av liggunderlaget sidledes istället. Men det gick i varje fall att justera med lite kläder under liggunderlaget.

Oj, det blev många bilder. Men det är så svårt att låta bli att dela med sig av allt man upplevt. Hoppas att ni står ut.

Ha det gott och ta väl hand om varandra.

Kram /Marie

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*