Lite fotovisning

Här på Ulvåsa så har vi det gott trots bristen på riktig sommar. Men vi är glada bara det inte regnar och vi har allt haft en del fina dagar så vi klagar inte.

Det har blivit en del tennis på SSTK:s fina grusplan. Tyvärr är mitt spel inget att skryta med. Vet inte när jag satte så många bollar i nät senast som jag gör för tillfället. Nu vågar jag knappt slå till bollen för rädsla att den ska sitta i nät. Nåja, det kanske vänder. Liksom jag hoppas att min värkande fot snart blir bättre.

Pär har börjat såga ner träd på norrmannens mark så att vi ska få ännu finare utsikt. Det kanske kommer bildbevis på det senare. Medan Pär leker macho man och leker med motorsågen får jag göra skitjobbet och dra ris. Men det blir en fin rishög som blir perfekt att elda en dag senare i höst det kan jag lova.

Igår roade vi oss med att åka till återvinningscentralen med ett släp fullt av skräp. Men ännu återstår många rundor dit innan vi är klara.

Annars så har det inte hänt särskilt mycket. Jag har legat på magen tre meter ifrån huset och fotograferat blommor och smultron. Hur kul är det kan man ju fundera på. Jätteroligt säger jag då. Det är roligt att fundera på hur man ska rikta kameran för att ljuset ska bli som man vill och att se vilken skillnad en liten vridning av kameran åt sidan, upp eller ner kan göra för slutresultatet.

Tänkte visa lite hur olika resultaten kan bli beroende på hur man riktar kameran fast man tar på samma motiv.

_MG_6601

Kameran riktad upp mot solen som silar emellan träden i bakgrunden. Samtidigt som jag fokuserade på blomman längst fram vajade jag på blomman längst bak.

_MG_6610

Ungefär samma riktning på kameran mot ljuset bara en lite annorlunda komposition av blommorna.

_MG_6612

Kameran nu riktad lite meer rakt fram mot den gröna bakgrunden istället.

_MG_6625

Likadana blommor som växer ett par meter ifrån de andra. Fotograferade genom det brunskimrande tunna höga växterna som jag inte har en aning om vad de heter.

_MG_6639

Samma blommor med kameran riktad lite mer rakt fram istället för uppåt mot ljuset.

_MG_6664

Helt utfrätt i det vita, men jag tycker det ger en skön effekt.

_MG_6653

Jag ville att ljuset skulle sila igenom små osynliga vattendroppar. Det blev inte riktigt som jag tänkt mig. Min vattenspruta var lite väl kraftig och det var svårt att spruta vatten och hantera kameran samtidigt :)

_MG_6669

_MG_6679

En närbild tagen i motljus.

_MG_6657

En blåklocka fotograferad upp mot himlen.

_MG_6631

En blåklocka fotograferad mot en grön bakgrund.

_MG_6682

Nu till några bilder på smultron som jag tog liggandes uppför vårt lilla berg utanför huset. Synd att myrorna också tyckte att det var en bra plats att vara på. Det är inte roligt att ha myror i brallan, jag lovar.

_MG_6574

En närbild på smultronet fotograferat rakt mot de graöna bladen från de andra smultronplantorna. Det röda man anar i bakgrunden är smultron.

_MG_6580

En hel smultronplanata fotograferad från lite längre avstånd och mot en ljusare bakgrund.

_MG_6588

Men hallå, var kom du ifrån. Detta var ju mitt smultron.

_MG_6592

Här är ett exempel på när det inte blir som jag den bild jag hade i huvudet. Jag såg vår lilla plätt nedanför huset med allt det höga gräset som lagt sig i så fina former och där man såg en ö av prästkragar sticka upp. Det blev inte alls så fint när jag försökte fotografera det. Jag kunde inte få med de böljande formerna av gräset utan att få med skogen i bakgrunden om jag inte ville att bilden skulle bli beskuren alldeles i ovankanten av blommorna. Jag är säker på att man skulle kunna få till det, men jag vet inte hur. Det är vid sådana här tillfällen man skulle vilja ha en Patrik Larsson vid sin sida som talade om hur man skulle göra :)

_MG_6537

Alldeles för hårt beskuren jag vet. Men det blev ju ändå inte som jag tänkt så då kan det ju kvitta :)

_MG_6544

Närbild på prästkragen istället.

_MG_6557

Det verkar som insekterna bestämt sig för att ta varje tillfälle i akt att bli fotograferade.

En dag när Pär höll på med veden så ville han att jag skulle komma och hjälpa honom. Precis när jag kommit ut och var beredd på att arbeta en stund så lyfta han på ett kluvet vedträ som han skull klyva. Där under satt denna förskräckta lilla padda. Inte gick det att börja arbeta då. Jag var ju tvungen att springa in och hämta kameran för att försöka fånga den på bild innan den försvann. Jag hann knäppa två bilder innan den försvann ner i en skreva. Ja ja, bara till att börja arbeta då.

_MG_6562

Vilken sötnos. Synd att han hade så bråttom iväg.

Jag avslutar detta inlägg med mina bilder att visa en bild på en växt som solen lös så fint på. Lite svårt att fånga det på bild bara eftersom det blåste ganska mycket. Men resultatet blev ok ändå om dock inte så skarpt som jag önskar.
_MG_6708

Ja, nu hoppas jag att ni har lite förståelse för varför ni ofta kan hitta mig liggandes på mage och fotografera samma blomma i en evighet. Man måste ju testa alla vinklar för att hitta det bästa ljuset, eller hur?

Jag har så mycket kvar att lära när det gäller sådan här typ av fotografering, men jag tycker ändå att jag blivit bättre under detta år som jag haft mitt makroobkjektiv.

Om ni vill se riktigt fina makrobilder ska ni kika in på Camillas sida  Hon tar helt fantastiska bilder där hon använder ljuset på ett fantastiskt sätt. Jag har en ganska lång väg kvar innan jag når i närheten av hennes fina bilder. Här nedan är några exempel på hennes bilder. Visst är de underbara? Gå in på hennes sida, det är en order, där finns massor av fina bilder att beundra inte bara makrobilder.

camillas camillas 3 camillas2

Det var allt för idag. Imorgon blir det dubbelmatch, lag Leander mot lag Leander.

Ha det gott och ta väl hand om varandra.

Kram / Marie

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*