Björnar i Finland del 1

Nu blir det en paus i Alaskabloggen igen. Den blir nog aldrig klar skulle jag tro.
Imorgon är det dags för Göteborgsvarvet. Pär ska springa och han har även lurat hit två ex-kollegor från Caterpillar som ska medverka. Kollegorna kom idag med Stenfärjan tillsammans med sina fruar och jag och Pär har tillbringat förmiddagen med dem. Ikväll ses vi igen för pastaintag hemma hos oss :) Nu hoppas vi på lagom gott väder imorgon så att det blir behagligt både för löpare och åskådare.

För några månader sedan fick jag ett meddelande från Elisabeth som jag lärde känna på Namibiaresan jag gjorde för ett par år sedan. Hon berättade att hon skulle vara reseledare för en tjejresa med Rovdjursland till Östra Finland och undrade om inte jag ville hänga med. Klart jag ville. Så måndagen den 11 maj satte jag mig på flyget som skulle ta mig till Finland. Vi flög via Helsingfors till Kajani och sedan en och en halvtimmes bussresa rakt mot ryska gränsen. Precis innan ryska gränsen tog vi av till höger in i skogen och där låg Wild Brown Bear center som skulle bli vårt tillhåll under fem dagar. Vi blev tilldelade våra rum som i stort sett bara skulle användas som väskförvaring och dusch under vår tid här eftersom vi tillbringade alla nätter i gömslen.

Lite middag hann vi få i oss innan det var dags att kränga på sig kameraryggsäcken och traska iväg mot gömslena. Lite lyx bjöds vi på då våra andra saker så som extrakläder, matsäck och sovsäck fick åka bil en stor del av vägen ut till gömslena. sista biten ner till gömsleområdet gällde det att vara hel tyst och bara hitta sitt gömsle och installera sig.

_MG_2639

På väg ut till gömslena gällde det att sätta fötterna rätt annars blev man rejält blöt.

IMG_0995

I ett par av dessa gömslena satt våra resekompisar och spanade ut även sjön.

IMG_0993

I det pyttellilla gömsle nr. 13 satt Magnus och spanade. I det gömslet satt jag sista natten och det kan verkligen rekommenderas.

Första natten fick jag tillbringa tillsammans med Lena som är undervattensfotograf. Vi fick lyxen att sitta i ställets största gömsle som till och med hade en toalett där man kunde stänga dörren om sig. Fast sängar fanns det inte, bara madrasser som man fick lägga ut där man kunde få plats med dem och taket var för lågt för att stå rakt. Så det gällde att sitta så mycket som möjligt annars fick man ont i ryggen.

_MG_2969

Genom denna lilla smala fönsterruta satt vi och spanade timme efter timme.

Mellan kl. 18.00 och 7.00 så får det inte vara någon aktivitet utanför gömslena, så det gällde att vara på plats i god tid före kl. 18. Det var vi såklart. När vi riggat allting så satt vi på varsin plaststol och började spana efter björn. Det var ett härligt ljus och jag bara önskade att björnarna skulle komma snart så att man fick möjlighet att fånga dem i det fina ljuset. Men så tyckte inte björnarna utan det enda vi såg var ett gäng fåglar som vi fick roa oss med att fotografera i brist på annat.

_MG_2638

Det var här det skulle ske antog vi. Men till att börja med så fanns det absolut inget att se.

_MG_2651

Men efter en stund dök lite fåglar upp.

_MG_2664 _MG_2727 _MG_2752 _MG_2763 _MG_2792

Tiden gick och det började kännas lite uppgivet. Ljuset blev sämre och sämre och ögonen blev tröttare och tröttare. Men just när jag börjat ge upp hoppet så såg jag plötsligt något mörkt komma springande borta i skogskanten.

_MG_2794

En underbar första bild på vackra Bertha. Alldeles för lågt ISO och således alldeles för lång slutartid.

Det visade sig att det var Bertha som kom springande. Detta var en björn som Magnus inte sett förut och hon hade väldigt bråttom att ta sig runt sjön och tömma alla matlådor. Vår teori efteråt var att det nog var en hona och att hon förmodligen hade ungar i sitt ide och bara var ute på en snabbmatsrunda. Eftersom det var första gången hon sågs av Rovdjurslandsgänget så hade hon ännu inte fått något namn. Dagen efter när vi satt och studerade bilderna på henne så slängde jag bara ur mig namnet Bertha, och så fick det bli. Så hädanefter heter denna björn Bertha eller som vi oftare kallade henne, hungriga Bertha.

_MG_2802

Lucköppning i rasande tempo. Fåglarna vet att när björnen kommer så kan det innebära en liten kvarglömd munsbit till dem.

_MG_2811

_MG_2824

Visst är hon vacker?

_MG_2857

Kolla in den mjuka pälsen. Man skulle bra gärna få känna lite på den.

_MG_2858

En oöppnad lucka! Den måste kontrolleras.

_MG_2862

Yes! En härlig bit mat, bara till mig.

_MG_2833

_MG_2878

_MG_2891

_MG_2934

Alla luckor är öppnade. Lika bra att gå hem igen.

När Bertha försvunnit in i skogen igen så kände jag att det inte var någon större ide att sitta uppe och vänta längre. Bättre att gå och lägga sig och istället ta nya tag nästa dag. Så runt halv elva så satte vi klockan på ringning till kl 3 och bäddade ner oss i varsin sovsäck. Jag med mina sömnproblem räknade med att ligga vaken ända tills klockan ringde. Men tro det eller ej, jag somnade som en stock och sov tills klockan ringde. Vid en snabb titt ut vid tretiden kunde jag konstatera att det var helt dött ute och vi nog kunde ligga och dra oss lite. Men efter en stund så tittade jag ut igen och blev väldigt förvånad när det faktiskt står två björnar där ute på andra sidan sjön. Jag struntade i att fotografera då det ändå var för mörkt för min utrustning. Men det var en häftig känsla att titta ut och se dessa häftiga djur utanför. Sen när björnarna försvunnit så hände det inte så mycket och eftersom jag var riktigt trött så bestämde jag mig för att lägga mig en stund igen och lyckades otroligt nog somna igen. Lena satt uppe och spanade och fick nog en annan bild på någon fågel. Jag nöjde mig med att fotografera denna lilla krabat innan vi lämnade gömslet kl. 7.00.

_MG_2953

Väl tillbaka på lodgen så väntade frukost och sedan var det fri lek fram till kl. 14 då det var dags för workshop. En del ägnade några timmar åt att sova. Själv satt jag och kollade igenom mina bilder och kunde konstatera att det var mycket brus och många bilder som gick direkt i papperskorgen. Men några bilder fick jag med mig och framför allt så hade man ju minnet av vackra Bertha med sig från natten.

Efter workshop, bildvisning och middag var det sedan dags att återigen ge ig ut till gömslena. Undrar vad denna natt skulle bjuda på?

Ha det gott och ta väl hand om varandra.

Kram

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*