Äntligen ett björnmöte. Alaska del 7

Ja, tänk att man ska behöva komma till det sjunde inlägget om min Alaskaresa innan första björnen dyker upp.

Det var spännande att gå och lägga sig i tältet den där första natten i fält. Jag kände mig väl inte helt övertygad om att det där lilla elstängslet vi hade runt vårt läger skulle stoppa en ivrig björn. Men det gick ju inte att ligga och oroa sig för det hela natten så det lät jag bli. Det jag oroade mig mer för var att behöva kliva ensam ut utanför elstängslet för att sätta sig och kissa mitt i natten. Men men, har man inget val så är det bara att göra det. Men det gick ganska fort att kissa om man säger så. Det var inte så att man satt och njöt av utsikten precis. Nej, snabbt göra det man skulle och sedan snabbt tillbaka in i tältet igen och varje gång vara glad över att ingen björn varit i sikte.

Tanken var att vi skulle gå upp tidigt och äta frukost och sedan komma iväg i gryningen. Men när man vaknar och det ösregnar så känns det inte helt lockande att ge sig ut, så det hela försköts ganska länge den första morgonen. Men till slut hade vi i varje fall fått i oss lite havregrynsgröt och kunde ge oss iväg. Jag är inte helt säker, inte helt lätt att minnas detaljer så här långt i efterhand, men jag tror faktiskt att det slutat att regna när vi äntligen kom iväg. Men det var bara ett tillfälligt uppehåll visade det sig. Vi var alla väldigt förväntansfulla när vi började gå ner mot stranden. Men jag tror att den som var mest spänd var vår reseledare och guide Christopher. Så här långt så hade ju resan inte blivit som det var tänkt och nu ville han verkligen att vi skulle få se björn för att kunna känna sig lite lugnare. Därför tror jag att det var en stor sten som föll för Christopher när vi gått en bit längs stranden mot flodmynningen och såg att det var en björn ute i havet och letade efter lax. Vi andra blev förstås väldigt ivriga och kunde inte snabbt nog ta oss bort dit.

Här är min första björnbild i Alaska. Inte den bästa bilden jag tagit, men det är en BJÖRN!!

_MG_7018

Christopher upplyste oss om att det var en ung hona och strax så bjöd hon oss på lite laxjaktshow. Dock utan någon jaktlycka.

_MG_7042 _MG_7045Eftersom Chrisopher inte alls var bekanta med björnarna i detta område så höll vi oss på långt avstånd från björnen. Vi deltagare tyckte väl att vi kunde gå lite närmare, men Christopher var stenhård. Och man ska väl bara vara tacksam att man hade en ledare som inte ville ta några risker. Men det var så lockande att gå närmre så att man kunde få chans till lite bättre bilder. Efter en stund så kom det ner två björnar till. Det var en hona med hennes fjolårsunge. Efter en liten stund så bestämde sig den första björnen sig för att det var färdigjagat och började sin promenad hemåt. Det visade sig att vi stod precis där björnen tänkt sig att gå och den kom rakt emot oss. Vi hade ingenstans att ta vägen utan stod bara stilla i en tät klunga och såg björnen närma sig. Vilken häftig känsla när björnen gick rakt förbi oss på bara ett par meters avstånd. Det var inte helt lätt att få rätt på grejerna och få till någon bild i hastigheten.

_MG_7109

Här kommer jag! Tyvärr oskarpt, men det var inte helt lätt att få till det i just detta ögonblick. Inte blir det bättre av att linsen är full av regnstänk och saltvatten:)

_MG_7112

Hej! Står ni där? Jag går hem nu. Kolla in klorna!

_MG_7119

Oj vad man skulle vilja att det var lite skarpare bilder.

_MG_7127

Kolla in trampdynan! Och se hur det regnar på tvären.

_MG_7129

Är ni fortfarande kvar? Ni tar väl inte illa upp om……

_MG_7132

….jag kissar lite innan jag lämnar er.

Ja, det var en häftig känsla. Och det är den känslan man får ta med sig och njuta av när inte bilderna blev helt ok. Och det gör jag gärna. Tänk att ha stått bara ett par meter ifrån en vild Grizzlybjörn i Alaska.

Nu när den ensamma björnen lämnat oss så fick vi koncentrera oss på honan och hennes unge.

IMG_0603

Inget strandväder precis. Men vad gör man inte för att få se och fotografera björnar.

De två björnarna rörde sig mycket på stranden och ibland var de långt borta och ibland var de väldigt nära. Men det var hela tiden björnarna som valde att gå nära oss. Det var inte vi som gick nära dem.

_MG_7193

I brist på lax så letade björnarna efter musslor.

_MG_7208

_MG_7221

_MG_7259

Ibland kan man ta en liten paus och bara sitta och titta på fåglarna.

_MG_7443

Eller varför inte bara njuta av utsikten.

I brist på annat så kan man ju gå fram och tillbaka framför de där konstiga varelserna med stora kameror.

_MG_7238 _MG_7303-Redigera

Medan ungen mest strosade runt och letade musslor lite halvhjärtat så jobbade honan hårt för att hitta lite att stoppa i magen.

_MG_7313

_MG_7446

_MG_7457

Hittar man en mussla så gäller det ju att komma åt det goda. Då knäcker man skalet genom att rulla tassen över den.

Vi vet väl alla hur irriterande måsar kan vara ibland. Ibland blir det för mycket även för en björn.
_MG_7467 _MG_7469

Ja, det blev en händelserik första dag ute på stranden. Dock var det ganska ganska skönt att komma in i tältet och bort från regn och blåst när björnarna valt att gå tillbaka in i skogen.

IMG_0859

Vadarbyxor och vadarkängor är en väldigt bra uppfinning. Dock var det skönt att få ur fötterna när man kom tillbaka till tältet.

Medan vi andra sedan tog igen oss i tälten så förberedde Christopher kvällsmat till oss. Det smakar ju faktiskt ganska bra att äta frystorkad mat direkt ur påsen. Kanske inget man vill göra när man är hemma. Men i Alaskas vildmark så gick det utmärkt att få ner.

Kunde man hoppas på bättre väder nästa dag kanske? Vem vet. Det visar sig.

Ha det gott och ta väl hand om varandra.

Kram / Marie

  • mars 6, 2015 - 7:46 f m

    Elisabeth Säfström on Facebook - För mig helt fantastiska bilder, Marie!! Vilken upplevelse det måste ha varit. Undrar i mitt stilla sinne, hur kan man vara sååå nära utan att skaka som ett asplöv och lyckas få så många, fantastiska bilder. ReplyCancel

  • mars 6, 2015 - 9:24 f m

    Frode Wendelbo on Facebook - Ett mycket fint resultat Marie, inga dåliga bilder det där :) Gubben i blått? Nja, verkar inte som han hade den goda smaken att vända ryggen till som de andra ;-)ReplyCancel

  • mars 6, 2015 - 4:54 e m

    Kenny Isaksson on Facebook - Visst är det gott att ligga och sola på stranden, såg bara en som gjorde det. Kanske berodde det på vädret :-)ReplyCancel

  • mars 8, 2015 - 9:29 e m

    Marie Leander on Facebook - Tusen tack snälla Elisabeth för dina fina ord.ReplyCancel

  • mars 8, 2015 - 9:33 e m

    Marie Leander on Facebook - Frode, det var nog så att gubben i blått inte ville låsa sig vid bara björnbilder utan tog tid till att se sig om efter andra motiv. Ofta finns ju det bästa motivet bakom ryggen fast man glömmer att titta efter. Eller kan det vara så enkelt att den blå gubben ville vända ryggen mot vinden ett tag? :)ReplyCancel

  • mars 8, 2015 - 9:35 e m

    Marie Leander on Facebook - Tror inte att det var solningen som lockade, det var nog så att den liggande gubben var lite trött och behövde vila lite. Eller vad tror du Kenny?ReplyCancel

  • mars 8, 2015 - 9:36 e m

    Frode Wendelbo on Facebook - Du är snäll du Marie :)ReplyCancel

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*