En galen månad, Island del 6

Först en liten fråga. Är det någon av mina läsare som använder Lightroom och Wacom Intuos4. Jag har använt ritplatta länge för jag har märkt att det sparar min tennisarmbåge väldigt bra. Jag är ingen hejare på alla dess funktion och använder den nästan bara som en mus och det har fungerat bra. Men nu när jag använder den på min nya Macbook Pro så fungerar det mesta som förut utom när jag ska dra i tonkurvan, den fungerar jättedåligt. Känns som jag behöver dra över hela plattan innan det blir någon reaktion, det är helt hopplöst att göra någon finjustering med hjälp av pennan och kurvan. Alla andra reglage reagerar som de ska. Vet någon varför och vad man kan göra åt det? Ska säga att jag inte har provat att redigera med min stora skärm inkopplad ännu på den nya datorn utan bara med den inbyggda skärmen.

Jag och Pisen kämpar på med medicinen och det går faktiskt bättre och bättre. Hon öppnar fortfarande inte munnen frivilligt, men när tabletten väl ligger i munnen så sväljer hon nästan genast istället för som förut ha kvar den i munnen hur länge man än väntade. Idag blir det återbesök hos veterinären. Får hoppas att hon tycker att tillfrisknandet går som det ska.

På fredag åker jag ner till Skåne för att vara med på Patrik Larssons photo workshop i Söderåsens nationalpark. Får hoppas att vi slipper allt för mycket regn. Lite synd är det att det är just denna helg då Fotografiska föreningen har en photo walk i Göteborg samma helg. Men så är det ju alltid. Man kan inte vara med på allt. Men det värsta av allt är att jag idag såg att det skulle vara en lakritsmässa här i Göteborg i helgen. Attans också.

Tillbaka till Island.

Efter att till slut ha fått sova några timmar trots musikunderhållning hela natten så gick vi upp och käkade frukost på hotellet. Som jag sagt förut så var hotellet en gammal skola oh de hade inte gjort något för att ändra känslan av en stor högstadieskola. Frukostmatsalen var en steril stor sal med långbord. Samma bord och stolar som skoleleverna suttit vid, det är jag ganska säker på. Men men, frukost fick vi i oss och det var ju huvudsaken.

När vi tittade ut mot festplatsen så rök det fortfarande från brasan.

_MG_5604

_MG_5607

_MG_5599

Inte mycket liv i Isafjördur dagen efter festivalen.

Vi passade på att tanka innan vi lämnade Isafjördur, man vet inte när man får nästa chans till att fylla tanken och man vill verkligen inte få soppatorsk mitt ute i ödemarken.

Målet med dagens resa var Holmavik. När man kollade på Google maps så föreslog den att vi skulle åka samma väg tillbaka som vi kommit dagen innan. Men det tyckte vi förstås var lite tråkigt så vi valde att fortsätta runt Westfjords. Den gröna linjen på kartan visar vägen vi körde denna dag.

karta-island

_MG_5615

Vår färdväg började med att köra genom detta berg. I varje fall en del av det. Vi körde uppför en bit sen in i en lång tunnel. Men efter detta fanns det flera berg man skulle köra över.

_MG_5618

Innan vi körde in i tunneln som skulle ta oss genom berget passerade vi planerna där VM i lerfotboll hade ägt rum. Det hade verkligen varit kul att se. Synd att jag missade matcherna.

I början var det asfalt och lättkört. Men som vanligt gällde det att se upp för får.

_MG_5620

Om man tittar noga ungefär mitt i bilden så ser man vägen som vi så småningom ska köra uppför för att ta oss över berget.

_MG_5623

Det finns inte mycket träd på Island. De få man ser finns runt husen. I Sverige har man skogen utanför tomten och inne på tomten har man oftast en öppen yta med t.e.x gräsmatta. Här är det tvärtom, skogen på tomten och den öppna ytan utanför.

_MG_5624

Lite bilder skjutna från bilfönstret i farten.

_MG_5628

_MG_5650

På den här slingriga vägen körde vi.

_MG_5647

_MG_5652

Här bor man ju underbart vackert, men jag tvivlar på att jag skulle stå ut att bo så isolerat.

_MG_5653

_MG_5656

Därborta på andra sidan är närmsta granne tror jag.

_MG_5662

_MG_5668

_MG_5684

_MG_5708

Jag gillar formen på bergen

_MG_5703 _MG_5719 _MG_5727Vi hade egentligen inte tänkt att köra på någon F-väg, men när vi kom fram till denna väg så blev vi sugna på att testa. I kilometer skulle det ju inte bli längre, bara ta liiite längre tid. Men har man nu hyrt en fyrhjulsdriven bil så måste man ju utnyttja det.

_MG_5730 _MG_5738 _MG_5739 _MG_5740 _MG_5742 _MG_5745 _MG_5754 _MG_5756 _MG_5761 _MG_5762 _MG_5765 _MG_5767

Vår bil klarade denna f-väg utan problem. Men då ska sägas att detta nog var en ganska snäll f-väg.

Till slut var vi framme i Holmavik där vi skulle övernatta. Holmavik överraskade oss positivt. Det var ett trevligt litet samhälle, med betoning på litet:)

När vi kom dit så gick vi in på ett ställe och fikade. När vi satt där så bestämde vi oss för att vi ville äta middag på kvällen där också. Vi frågade om man behövde reservera bord för det. Ja var beskedet, ikväll måste man nog göra det eftersom väldigt många som kommer från Isafjördur festivalen kommer att stanna till här ikväll. Det säger ju en hel del om utbudet av matställen på den Isländska landsbygden när de flesta som kommer från Isafjördur stannar på samma ställe som ligger många timmars resväg därifrån. På samma sträcka i Södra Sverige skulle man ju ha många hundra ställen att välja på.

_MG_5771

Såklart syntes kyrkan ordentligt från hela samhället.

_MG_5775 _MG_5782 _MG_5789 _MG_5795 _MG_5800 _MG_5802 _MG_5805

Det blev lite snabbt här på slutet känner jag, men jag måste avsluta för att leta upp katten och placera henne i buren för att åka till veterinären. Kanske jag återvänder till inlägget senare och redigerar lite.

Ha det gott och ta väl hand om varandra.

Kram /Marie

  • oktober 23, 2014 - 7:58 f m

    Ewa Noren on Facebook - Jätteroligt att läsa om era upplevelser! Och, som vanligt, makalösa bilder – jag blir riktigt sugen på att åka till Island – det har jag inte varit tidigare :)ReplyCancel

  • oktober 23, 2014 - 9:41 f m

    Marie Leander on Facebook - Tack. Ja, det rekommenderas verkligen. Jag är sugen på att åka dit igen.ReplyCancel

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*