Sydafrika del 1, Zingela del1

Håll i hatten nu för nu kommer äntligen den första delen av min dokumentation av min Sydafrikaresa. Det kommer att bli många bilder, hoppas det är ok.

Jag åkte alltså med resebyrån Goodtravel som tillsammans med Eco Watch och den lokala organisationen Siyafunda Wildlife & Conservation ordnade denna fotoresa. Goodtravel är anordnare av volontärsresor över hela världen, så detta var alltså en volontärsresa. Vårt volontärsarbete bestod i huvudsak av att fotografera utvalda djur i de två parkerna vi var i. Fotona skulle i huvudsak användas till att göra id-kit på varje individ. Så t. ex så ville de ha foton på alla elefanter i Makalali, närbild på öronen, både från vänster och höger sida, närbild på snabeln och betarna och sedan en översiktsbild. Som ni förstår var det inte ett helt lätt uppdrag att utföra till full belåtelse. Det största problemet bestod i att hitta djuren ifråga, vi ägnade många timmar och ibland dagar åt att leta efter en speciell djurart. Ibland lyckades vi inte alls. T.ex så fick vi aldrig se någon leopard, och då är det ju inte så lätt att fotografera dem :) När man väl hittat djuren i fråga så var nästa problem att få dem att posera som man ville. Man kunde ju liksom inte regissera dem. Man fick ha tur om man lyckades få bra närbilder från båda sidor. Ibland lyckades vi och ibland inte. Men jag tror i varje fall att de fick en hel del användbara bilder av oss till slut.

Vad Siyafunda är överlåter jag nog till er själva att ta reda på genom deras hemsida. Men grovt kan jag säga att det är en organisation som verkar för att bevara och utveckla ”the wild life” i två olika parker i Sydafrika.

Min resa började med bussresa från Kiel. Lite stressigt var det eftersom jag trots att jag var ute i väldigt god tid kände lite panik då de sa att bussen kommer att bli försenad till Hamburgs flygplats då det var kaos på motorvägen.  Men med hjälp av en försigkommen chaufför som körde småvägar istället för att sitta fast i en kö på motorvägen så kunde jag utan problem hinna med mitt flyg till London. Väl i London så mötte jag upp tre av mina fyra medresenärer utanför gaten till vårt flyg till Johannesburg. Den fjärde personen var redan på plats i Sydafrika. Vår grupp bestod alltså av mig, mina tre manliga medresenärer och Christopher från Eco Watch som skulle vara vår färdledare och fotografiska ledare.  Resan till Johannesburg gick som förväntat, vilket innebär inget strul med flygningen och ingen sömn under resan.

Efter att vi tagit oss igenom den oerhört smidiga immigrationen i Johannesburg, växlat pengar och fiskat upp vårt bagage så möttes vi upp av vår chaufför för dagen som skulle ta oss till norra Sydafrika och Zingelareservatet.  Det var en bilresa på ca 6 timmar tror jag om jag minns rätt. Chauffören tryckte gärna lite extra hårt på gaspedalen och blev stoppad i en radarkontroll. När han efter ett mycket långt samtal med polisen kom han tillbaka till bilen och sa att han tänkte överklaga böterna eftersom deras radarapparat inte var kalibrerad på flera år. Vet inte hur den historian slutade men jag antar att det varken var första eller sista gången han åkte dit eftersom han körde väldigt fort och det vimlade av radarkontroller på de stora vägarna.

Efter ett restaurangstopp på vägen och lite shopping så kom vi till slut fram till en liten by där Jamie från Siyafunda kom och mötte oss med en öppen jeep för att ta oss de sista milen till vårt boende.

Zingela är inte öppet för turister så de enda som vistas i parken är Siyafunda, deras volontärer och parkförvaltarna. Parken ägs av en dansk herre och Siyafunda har fått lov att bedriva sin forskningsverksamhet i denna park. De hoppas på att någon gång kunna öppna för gäster och ägarna vill också få dit bl.a elefanter och lejon till parken. Men för att få dit te.x lejon så krävs dyra försäkringar och förstärkning av stängsel runt parken. Farmägarna i närheten av Zingela vill ju inte gärna få sina djur uppätna av förrymda lejon. Och att förstärka stängsel i ett reservat på 22 000 hektar kräver både en hel del tid och pengar.

iMG_0935

Siyafundas hus och kontor i Zingela. Vårt boende för en knapp vecka.

iMG_0939

Baksidan av samma hus. På kvällarna satt vi runt elden och åt kvällsmat och snackade. Det var inte helt fel. Men när platsen var obemannad en längre tid så kunde det se ut så här istället………

iMG_0767

….Baksidan ockuperades av impalor. Men djuren här var väldigt skygga så de försvann så fort man visade sig.

iMG_0937

Våra transportmedel. Bussen tog oss till den andra parken efter vå vistelse i Zingela och jeepen var det fordon vi tillbringade vår mesta tid i Zingela i.

iMG_0941

De hade egen brunn både här och i Makalali så det var inga problem att dricka vattnet. Det pumpades upp i denna tunna för att sedan komma in i huset.

IMG_0048

Utanför huset hade vi en lite utsiktsterass.

IMG_0049

De två fönstren på gaveln tillhörde mitt rum. Jag hade det lite lyxigt och bodde ensam eftersom jag var ensam tjej på resan. Perfekt.

iMG_0773

Från utsiktsterassen hade man utsikt mot denna lilla sjön.

IMG_0047

Mitt rum i Zingela. Nästa gång jag åker dit tar jag nog med mig egen madrass. Dessa madrasser var helt utan stoppning på mitten så man låg i stort sett på ribbotten. Försökte att fixa till något mjukare under men det var inte så lätt att få till det.

Första kvällen tog vi en runda med jeepen bara för att få en känsla för reservatet. Eftersom djuren här inte är vana vid varken bilar eller människor så var flyende djur nästan det enda vi såg. Inte lätt att få några bra bilder på de djuren. Som tur var så var det inte dessa djur som skulle fotograferas för id-bilder. En av uppgifterna för volontärer i denna park är att åka runt så mycket som möjligt med jeep för att så sakteliga vänja djuren vid bilar. Det är ju ett måste om de ska kunna öppna för turister så småningom.

IMG_0003

Ibland fick man syn på några djur i vägkanten.

IMG_0002

Men ganska snart såg det ut så här. Vi såg många bakdelar på djuren i Zingela :)

IMG_9999

IMG_0006

Fler flyende djur.

IMG_0010

Girafferna sprang inte iväg lika långt, de gick och gömde sig och trodde att vi inte såg dem :)

IMG_0032

Den här söta giraffungen höll sig på behörigt avstånd från oss hela tiden.

IMG_0037

IMG_9887

Samtidigt som de är skygga så är de väldigt nyfikna så de kan inte låta bli att stå och glo på oss ett tag.

IMG_9889

Nyfiken i en strut. Här ser man tydligt skillnaden på en hane och en hona. Honan har långt hår uppe på hornen det har inte hanen

IMG_9894

Utsikt över en stor del av Zingela. Fantastiska vyer ibland.

I resan ingick all mat, men vi fick tillaga den själv. Men vi hade lyxen att få maten tillagad när vi bodde på Zingela. Där var en tjej från England som jobbade med ”stoppa tjuvjakten på noshörningar projektet” och hon var gullig och lagade mat nästan varje kväll till oss. Efter att vi suttit och käkat ute runt elden så kändes det ganska bra att lägga sig och sova. Det var ju ett tag sedan man lämnade lägenheten i Kiel.

Nästa morgon var det tidig uppstigning (precis som alla andra dagar). Förmiddagens uppgift bestod bland annat i att sätta upp kamerafällor vid några vattenhål, så att de skulle få en uppfattning om vilka djur som besöker de olika vattenhålen.

IMG_9896

Det första vattenhålet. Givetvis måste några spår i leran analyseras noga :) Det mörka i leran är urin från något djur. Jag kom inte ihåg vilket. Men tro inte man kom därifrån förrän man hade luktat noga på det. Det luktade starkt kan jag intyga.

IMG_9897

Här ser man tydligt vikten av att sätta kameran tillräckligt högt upp. Olika djur har skrapat sig mot trädet på olika höjd. Den svarta hunden var Mikes och var en ständig följeslagare. Mike är en av ägarna till Siyafunda tillsammans med han föräldrar.

IMG_9899

Utsikt från kameran.

IMG_9900

Det fanns många vägar i Zingela och de flesta var väldigt raka.

IMG_9905

Ytterligare ett vattenhål.

IMG_9909

Ett till

IMG_9912

Och ytterligare ett.

IMG_9910

Vi var lite oroliga för vädret, men denna dagen klarade vi oss ganska bra.

När kamerorna var på plats så övergick vi till dagens andra syssla. Att hjälpa till att utfodra Sabelantiloperna som de hade i speciella inhägnader. Tydligen var detta lite mer ovanliga djur och de bedrev ett uppfödningsprojekt här och målet var att kunna sälja djuren till andra parker sedan för att göra lite förtjänst.

IMG_9918

Djuren i den första inhägnaden var väldigt lika vanliga hästar tyckte jag :)

IMG_9922

IMG_9925

När hästarna fått mat så var det dags att mata sabelantiloperna.

IMG_9932

Tack för leverans av mat, men nu tycker vi att ni kan försvinna så att vi kan gå till maten och äta.

IMG_9933

IMG_9936

Men stick iväg då! Jag är hungrig.

IMG_9946

Visst är de fina?

IMG_9947

IMG_9953

Gjorde också ett försök till att fotografera den här fågeln. Men att fotografera rakt upp mot en ljus himmel är inte det lättaste. Jag tror inte att färgerna är riktigt rätt efter att jag dragit ordentligt i skuggverktyget i lightroom. Man man ser i varje fall att det är en fågel :)

IMG_9964

Sen bar det av till en annan inhägnad för att mata några andra varianter av dessa antiloper.

IMG_9965

IMG_9969

Finns tydligen något intressant att titta på därborta.

IMG_9971

Är det mig ni glor på?

IMG_9972

Som volontär får man räkna med att göra alla slags sysslor.

IMG_9973 IMG_9977 IMG_9979 IMG_9996

När alla inhägnader var besökta och djuren utfodrade så var det dags att åka tillbaka till huset för lite paus och lunch. På eftermiddagen var det sedan dags för det som blev min höjdpunkt i Zingela. Men det få jag skriva om i nästa inlägg annars blir det för tok för många bilder.

Ha det gott och ta väl hand om varandra.

Kram /Marie

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*