En kväll på Reeperbahn

Ytterligare en vecka har rusat förbi och på söndag är det första advent. Ska bli mysigt att ta fram lite adventsljusstakar igen. De lyser upp i mörkret här.

Förra veckan var vi på CL-match och THW Kiel var laddade till tusan efter förlusten på bortaplan. Jag har aldrig sett spelarna elda på publiken så mycket efter varje mål som de gjorde denna gång. Någon spelare var kanske lite övertänd och fick sitta på bänken en del, antagligen för att lugna ner sig ett tag : ) Svenskarna skötte sig bra som vanligt och Niklas Ekberg som inte ens spelade hela matchen blev kvällens bästa målgörare. Det är verkligen en häftig känsla att kolla när THW spelar på sin hemmaplan. Alltid fullsatt vilket innebär nästan 10 000 personer och alltid god stämning.  På söndag är det dags igen, och då är vi på plats såklart.

Vad det gäller min arm så har jag nu varit hos en ny läkare efter inrådan av min massör. Det resulterade i att jag nu får fem nålar instuckna i armen två gånger i veckan. Jag vet inte riktigt om jag tror på att det är rätt väg att ta, men jag har ju hört många som sagt att de blivit av med sin tennisarmbåge efter akupunktur, så det är nog bra att ge det en chans ändå.

I fredags när jag varit hos läkaren så tog jag en sväng på stan efteråt. Jag är ju nästan aldrig inne i stan annars, men eftersom läkaren har sin mottagning mitt inne i stan så blir det några rundor nu. I fredags höll de för fullt på att förbereda för julmarknaden som skulle dra igång på måndagen.

Den stora sandlådan är ersatt med massa småhus där det snart kommer att säljas mängder av Glühwein.

Denna veckan är det inte så här öde.

Jag fick från Linda tips om att Svenska kyrkan i Hamburg hade julmarknad denna helg och jag och Pär bestämde oss för att åka dit på lördagen. Vi tog det lugnt på förmiddagen och strax efter lunch så satte vi oss på tåget till Hamburg. Väl framme i Hamburg promenerade vi de knappa 3 kilometrarna bort till Svenska kyrkan. Redan när vi såg allt folk utanför kyrkan började vi ana att det var ganska mycket människor inne på julmarknaden.

Och ja, det var mycket folk därinne. Helt otroligt mycket folk. Det var i stort sett omöjligt att ta sig fram. Om man dessutom skulle vilja titta på lite saker som de sålde så behövdes nog ganska vassa armbågar eller ett stort portion av tålamod. Jag brydde mig inte om att prova vad som krävdes utan vi köpte några lotter som det inte var någon vinst på och drack en kaffe innan vi begav oss därifrån igen. Det enda inköpet vi  gjorde var en flaska sirap. Egentligen behövde jag väl inte sirapen eftersom jag i fredags hittade motsvarigheten här i Kiel. Men jag kunde inte låta bli att köpa flaskan när den stod framför näsan på mig.

Trångt, trångt.

Även glöggtältet var en välbesökt plats. Vi orkade inte gå ner där och trängas.

Efter en ganska kort stund så gav vi upp och gick därifrån. När vi promenerade tillbaka mot centrum så passerade vi både Finska kyrkan och Norska kyrkan som också hade julmarknad. Jag tänkte att jag skulle ta en titt på den finska marknaden, men gav upp när jag såg hur det såg ut på väg upp mot marknaden. 

In i norska kyrkan var det ingen ide att ens försöka att komma. Utanför dörren stod en vakt och släppte bara in folk när ett visst antal hade lämnat marknaden. Värsta GeKås-känslan :) Lite synd att vi valde fel dag att komma hit, norska julmarknader brukar vara ganska mysiga.

Nej, vi passerade de nordiska kyrkorna utan att gå in och kanske gör ett nytt försök nästa år. Men då blir det inte en lördag eftermiddag.

Vi promenerade tillbaka in till centrum där vi tänkte kolla in Hamburgs julmarknad på rådhusplatsen. Men väl där så insåg vi att den inte öppnade förrän på måndagen. Men en liten glimt fick vi ändå.

Rådhustornet i dimma.

Jaha, det var inte mycket som gick vår väg den här dagen så här långt. Det kändes lite snopet att bara åka hem igen, så vi bestämde oss för att promenera bort till nöjesgatan Reeperbahn. Och kan ni tänka er! Där var julmarknaden öppen. Vid första anblicken så såg marknaden ganska snarlik ut den i Kiel. Man kunde köpa Glühwein, korv och frukt doppad i choklad. Men tittade man lite mer noggrannt så hittade man en del som inte var riktigt likadant som i Kiel. T.ex så såldes en del av de chokladdoppade frukterna penisformade. Det var en gammal tant som stod och sålde dessa chokladdoppade penisar, undrar om det var hon som tillverkat dem också, det var det nog.

En annan sak som skiljde sig från marknade i Kiel var att i Hamburg hade de en scen i ena änden av marknaden där de bjöds på livemusik.

I andra ändan fanns en lounge där man kunde sjunka ner i en soffa och bekvämt insvept i en filt sitta och njuta av sin Glühwein. Mysigt.

Men den största skillnaden var nog att det även fanns ett striptält på julmarknaden. Vi gick inte in där, men vi såg att kön var lång till mansstrippen som just skulle börja när vi kollade in kön.

Fick man en plötslig känsla av att man var lite väl skäggig så fanns det en lösning för det. Nästan lite Kinakänsla :)

Pär kände inget behov av att bli rakad utan vi köpte oss en varsin Glühwein istället.

Efter att ha gått från ena ändan till den andra på marknaden var det dags att säga hej då för denna gång.

Vi fortsatte vår promenad på Reeperbahn och slank in på ett ställe och drack en öl. Sen kom vi på den inte helt smarta iden att lämna det stället för att leta upp något annat ställe att käka på. Det visade sig inte bli helt lätt. Vi försökte på några ställen men möttes bara av beskedet att utan att ha reserverat så fanns det ingen plats på hela kvällen. Till slut hittade vi i alla fall ett ställe som kunde ta emot oss. Och när man fick maten så förstod man väl lite varför det fanns plats just där. Maten var ok, men absolut inte mer. Med facit i hand så skulle vi stannat kvar på stället vi var och inte bara druckit utan även käkat där. Nåja, man lär av sina misstag. Efter maten slank vi in på ytterligare en bar och tog varsin dricka innan vi tog tunnelbanan tillbaka till tågstationen och åkte tillbaka till Kiel. På det hela taget så blev det en trevlig eftermiddag och kväll i Hamburg. Egentligen borde man åka dit lite oftare, det är ju ganska lättvindigt att ta sig dit.

På söndagen vaknade vi till riktigt uselt väder. Inget som lockade till att ta sig ut precis. Passade utmärkt att hänga i soffan och kolla på vinterstudion.

Vi har också hunnit att besöka en biltrimmarfirma som ägdes av en riktig eldsjäl. Hans väggar pryddes av foton med honom tillsammans med kända formel 1-förare. Men det som imponerade mest på mig var de stora konstverken han hade. Vid en första anblick så var de inte så imponerande. Men när man tittade närmare såg man att figurerna var formade bara med hjälp av diverse verkstadsföremål. T.ex kan man på nedanstående figur hitta kedjor i mängder, tändstift, sågklingor och hylsnycklar. Ju mer man tittade desto mer upptäckte man. Inget jag skulle vilja ha i mitt vardagsrum precis, men det var ganska häftigt att se. Nästan som att läsa en Pettsson och Findus-bok, ju mer man tittar desto mer upptäcker man dolt i bilden.

I veckan har jag också hunnit med att ge min tyskalärare lite datasupport. Fråga mig inte hur det hela gick till, men jag löste hans dataproblem och han blev supernöjd.  Hur kan något plötsligt börja fungera som det ska när man råkar avinstallera drivrutinerna av misstag? Jag är van vid att man alltid får en fråga innan drivrutiner avinstalleras, men hans dator var inte lika förstående utan avinstallerade utan förvarning. Men det var ju bra, för efter avinstallationen fungerade allt som det skulle igen.  Jag funderar fortfarande på hur det hela hänger ihop. Jag kommer nog aldrig få reda på det, men så länge han är nöjd så är jag nöjd. så då är det väl bra.
Nu ska jag få i mig lite lunch och sen försöka komma iväg till gymmet.
Ha det gott och ta hand om varandra.
Kram /Marie
  • december 5, 2012 - 9:16 f m

    Ditte - Tack för att jag från Thailand fått följa med på lite olika julmarknader, både mer traditionella och den på Reeperbahn. Känns bra att ha dem lite på avstånd För egen del blir det inga alls.
    Snö, kyla och mörker har bytts ut mot fyra veckor i Thailand. Dock håller jag mig i skuggan och helst under kokospalmerna. Och visst blir det en och annan utflykt på mopeden.
    hoppas nu din arm skall få lite rätsida på sig med ny behandling. Håller tummarna!
    Kramar!ReplyCancel

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*