Höst i Kiel

Egentligen finns det inte så mycket att rapportera härifrån. När jag är ensam hemma blir jag ganska bekväm och stannar mest inne och gör inte så mycket.

Fast en go fika hos Linda har jag hunnit med. Tack för den goa äppelkakan Linda.

Jag har också hunnit med att ta en joggingtur i vår park. Där är det riktig höst nu precis som i hela Kiel. Det finns ju så otroligt mycket lövträd här i Kiel, så på hösten förvandlas hela Kiel till en enda stor lövhög.

Så här ser det ut i backarna i skogen nu. Tur att jag tar mig fram så sakta, för man kan inte vara helt säker på vad som finns under alla löven. Men detta är bara början, ännu är det många löv som ska ner.

En god nyhet är att jag äntligen har fått tillbaka mitt objektiv som jag lämnat in för reparation. Det tog drygt sex veckor istället för 3-4 som de sa när jag lämnade in det. Men nu fungerar det och det är ju huvudsaken. Såklart var jag tvungen att kontrollera om det fungerade och föremålet för mitt test blev naturligtvis Lillpisen. Hon är inte så pigg på att fotograferas så man få ta de möjligheter som bjuds.

Objektivet kom med UPS och killen som lämnade det tyckte på fullaste allvar att det var självklart att jag hade de 250 euro hemma som krävdes för att han skulle lämna det ifrån sig. Tar ni kort frågade jag. Han bara tittade konstigt på mig och skakade på huvudet. Så det blev till att jag nästa dag fick åka till deras paketcenter och lösa ut paketet. Men detta är så typiskt för Kiel, det är så få ställen som tar emot tex. Visakort. En hel del tar emot kortbetalningar om det är ett så kallat EC-kort som är kopplat direkt till en tysk bank och där pengarna dras från kontot. Återigen ett område som Sverige är hästlängder före. Man har fått börja tänka om sedan man flyttat hit. Förut hade jag aldrig särskilt mycket kontanter på mig. Men nu får man alltid tänka på att ha lite eruo på sig när man ska göra något ärende.

Såklart såg jag matchen igår. Vilken upplevelse! Första halvlek så slötittade jag mest och konstaterade bara att detta kommer att sluta med stora siffror och det inte skulle bli kul att möta mina tyska vänner efter detta :) Men oj oj, nu är det nog mina tyska vänner som tycker att det är lite pinsamt. Jag följde matchen på svensk tv, men efter matchen slut så växlade jag över till Tysk tv ett tag. Det var en chockartad stämning i studion kan jag lova och när Joachim Löv kom in så riktigt ångade det om honom av ilska och frustration. Jag skulle inte vilja vara den person som kom i vägen för honom den kvällen. Jag förstod inte riktigt vad han sa, men det räckte med att se hans utstrålning, den sa allt.

En annan sak jag reagerade på var när svensk tv intervjuade vår statsminister. Såklart tilltalade de honom med du och Fredrik och det är inget konstigt med det. Men här skulle det vara helt otänkbart. Här är jag fortfarande Frau Leander för t.ex. våra hyresvärdar som jag tycker vi känner ganska väl vid det här laget.  Jag tycker att det är väldigt skönt att det är som det är i Sverige, att hålla på att tänka på hur man ska titulera folk är ganska jobbigt tycker jag. Men man får ju ta seden dit man kommer och jag försöker lära mig att inte vara allt för oartig.

Pär meddelade att han pratat med At&t nu och att de påstår att telefonen nu ska vara upplåst. Det återstår att se när han kommer hem med den och jag gör en restore på den. Skulle bli positivt överraskad om det bara skulle fungera utan problem.

Ha det gott och ta hand om varandra

Kram /Marie

  • oktober 18, 2012 - 11:47 e m

    Ditte - Jag tittade också på matchen. Men tyckte svenskarna spelade så dåligt att jag bytte kanal. Men jag återkom i mitten av andra perioden och det var ju tur. Spännande! Men man kan ju undra varför svenskarna inte satte fart från början…..
    Nåja, det var kanske spänningsförhöjande att vänta med målen.
    Kul att det blev oavgjort mot Tyskland.

    Skönt att ditt objektiv är tillbaka, men dyrt blev det förstås.
    Kram!ReplyCancel

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*