Kiel lauf

Pär är i Dubai och ringer hem varje kväll och berättar om vilket fantastiskt fint hotell han bor på precis vid stranden. Kanske inte det jag vill höra som går här hemma och har tråkigt och ont i armen. Han kan ju inte ens utnyttja strandläget och det fina hotellet eftersom han jobbar nästan dygnet runt. Det problemet hade jag däremot inte haft om jag varit med :) Nåja, jag får ju förmånen att vara hemma här i Kiel i hösstrusket och gosa med min lilla ekorremördare.

Just det, min snälla lilla pise har dödat en ekorre. Man kan ju fundera på hur det gick till eftersom det enda Pisen gör när man tvingar ut henne är att sitta under grannens minibuss och trycka tills man kommer ner och släpper in henne igen. Men en dag när jag skulle släppa in henne så läg där en stendöd ekorre precis framför dörren. Fanns inte så många fler misstänka än Lillpisen i detta fallet. Det måste ha varit en självmordsbenägen ekorre eftersom Pisen lyckats få tag på den. Men idag fick jag nog förklaringen. Jag pratade med vår hyresvärd och då berättade hon att hon brukar skaka sin bordsduk utanför dörren och då blir det en del kaksmulor liggandes på marken. Dessa kommer sedan denna ekorre fram och äter. Stackars korre, hon satt väl där i godan ro och mumsade kakor och hade ingen aning om att Pisen satt 50 cm därifrån under bussen och vaktade på den. Ett lätt byte med andra ord. Hon behövde ju knappt lämna sin trygga plats under minibussen för att fånga sitt byte.

Den 9/9 var det dags för Kiel lauf och Pär hade anmält sig till 10.5 kilometersloppet. Han var lite orolig för hur det skulle gå eftersom han precis som vanligt drabbats av en minibristning i baksidan för någon vecka sedan. Men han tog det lugnt och tog sig runt banan utan större ansträngning. Förra året när detta event ägde rum så var vi i Sverige så vi fattade inte hur stort detta event egentligen var. Men det blev man varse när man kom till start och målområdet. Jisses vad med folk.
Pärs start gick kl. 9.40 och han började med att springa till starten som låg ca tre kilometer hemifrån. Jag gjorde det lite enklare för mig och cyklade bredvid.

Uppvärmningen börjar hemma.

10.5 kilometersloppet och halvmaran går förbi hemma hos oss och där förberedde sig drickalangarna för anstormningen som skulle komma.

Lugnet före stormen

 

När vi kom till startområdet började man inse hur stort detta event var. Starten för 6 klometersloppet hade just gått och det ledet av löpare verkade aldrig ta slut.

Jag tappade bort Pär medan jag parkerade min cykel. Men efter lite letande hittade jag honom långt bak i startfållan. Han var inte ensam precis.

Ett par minuter kvar till start. Visst ser han laddad ut :)

 

Starten har gått och Pär ser stark ut.

 

Jag tog cykeln och cyklade hem för att heja på Pär när han passerade hemma. Hemma på vår gata så höll de på med finjusteringen av drickaglasen innan löparna kom dit. Allt måste ju vara perfekt.

Pär passerar och ser pigg och glad ut. Han sprang så fort så att jag inte ens hann med att få en klar bild av honom :)

När Pär passerat cyklade jag tillbaka till startområdet för att ta emot honom när han kom i mål. Det visade sig inte vara helt lätt. Det var trångt, väldigt trångt och löparna slussades in i ett inhägnat område där de passerade dricka-och fruktstationen innan de släpptes ut i det fria.

Vill ni se den mycket rafflande målgången på Pär så kika in på den här länken Målgång Kiel Lauf . Jag kan inte garantera att den ligger kvar i alla evighet, men man kan ju prova att klicka på den. Om man vill kan man också köpa filmsnutten i HD-kvalitet. Hmm, undrar hur många som gör det. Är det verkligen någon som vill lägga pengar på det ?

Medan Pär varvade ner kunde jag kika lite på de 2300 personer som gjorde sig redo för att springa halvmaraton. Bland dessa 2300 löpare fanns två kollegor till Pär. Vi såg dem inte i starten, men vi hoppades på att få en glimt av dem när de sprang förbi därhemma.

Därhemma jobbade drickalangarna på bra och servade alla dessa löparna som passerade denna station två gånger.

Kiel Lauf är tydligen öppen för alla, även för hundar och ungar ;)

Som sagt, halvmaratonlöparna passerade vår gata två gånger. första gången vid drygt 7 kilometer och andra gången vid 18 kilometer. Det var en hel del av löparna som blev varvade utanför vårt hus. Usch, jag skulle tycka att det var lite jobbigt att bli omsprungen av en som avverkat 18 kilometer på samma tid som jag hunnit med 7 kilometer. Men ledarna i loppet fick varma applåder av de omsprungna löparna när de susade förbi. Jäklar vad snabba de är. Inte lätt att fånga på bild.

 Jag hade tänkt mig att fotografera röran av alla högar med tomma vattenglas som löparna lämnade efter sig. Men tji fick jag. Vi är ju i Tyskland och där är det ordning och reda. Den största samlingen av glas jag hittade på marken var denna.

De ordentliga löparna slängde nämligen glasen direkt i soporna. Ingen nedsmutsning här inte.

Hur gick det då för Pärs kollegor som sprang halvmaran? Jodå, vi fångade dem när de kom på andra varvet och de såg oförskämt pigga ut.

 Efter att kollegorna passerat gick vi upp till lägenheten, tog en kopp kaffe och satte oss på balkongen och såg på när resterande löparna kämpade sig runt.
Senare på eftermiddagen hade vi bestämt möte med kollegorna och deras familjer på en Brasiliansk restaurang. Där satt vi i nästan 4 timmar och käkade. Det var var väldigt trevligt, fast jag blev inte så imponerad av den traditionella Brasilianska grillrätterna. Vi har ätit dessa rätter i både Beijing och Houston och jag måste säga att det är i Kiel det varit sämst. Annars så tycker jag att konceptet är ganska trevligt. De kommer ut med en kötträtt i taget och skär bitar av kött om sitter på en stor grillpinne direkt ner på din tallrik. Men trots att det inte var någon höjdare så blev man mätt eftersom det är ganska många olika köttbitar som servera. Och sällskapet var mycket trevligt så det gick ingen större nöd på oss.

 

När jag och Pär sen cyklade hem så kom vi på att vi ville passa på att njuta av denna underbara sensommarkväll en stund till. Så vi beslutade oss för att cykla ner till Seebar och sätta oss där och njuta av en drink och den fina kvällen. Em ganska bra avslutning på en söndag tycker jag. Nu är det riktigt ruskigt höstväder här i Kiel och det känns overkligt att det bara var knappt två veckor sedan vi satt och njöt i värmen.

 

Annars då? Finns det mer att rapportera? Jo, den nya Iphonen har ju presenterats, har jag tänkt att köpa den kanske någon undrar. Eller det är nog ingen som undrar. Klart jag ska. Den är redan beställd. Olåst denna gången så att man slipper krånglet med jailbreak och unlock om man skulle flytta härifrån. Det dröjer några veckor innan den levereras, så jag får försöka bärga mig tills dess :)

 

Som jag nog berättat tidigare så har vi köpt biljetter till alla Kiels gruppspelsmatcher hemma i CL-handbollen. Biljetter till seriematcherna är ju väldigt svårt att få tag på, så det har vi inte sett någon förut. Men förra veckan var det hemmapremiär för Kiel och min svenska kompis Linda hade fått erbjudandet av en kompis med säsongsbiljetter som inte kunde gå på matchen att köpa deras biljetter. Det gjorde hon och frågade sedan mig om jag ville köpa den ena. Klart jag ville. Så nu har jag varit på seriematch också. De vann och Niklas Ekberg gjorde debut i sin nya hemmaarena så vi hade förstås en mycket trevlig kväll. Men jag måste säga att det stämde det som en annan kompis sagt till mig, det att även om det är bra stämning på seriematcherna så är det inget i jämförelse med CL-matcherna. Anledningen till detta är nog att på seriematcherna är det nästan bara folk med säsongsbiljetter som har tillträde och de har haft sina platser i åratal och majoriteten av publiken är till åren komna och kanske inte har kvar samma entusiasm för hejandet längre. Under CL-matcherna får folk utan säsongsbiljetter chans att se på handboll och de passar på att göra stämningen som bra som det bara går när de är där. Men med detta vill jag inte säga att det inte är bra stämning under seriematcherna, för det är bra stämning, det är bara det att det är ännu bättre stämnning under CL-matcherna.

 

Vad det gäller tyskan så försöker jag vänja mig vid min nya lärare. En rysk kille som lärt sig tyska i USA. Hmm, kanske inte den mest normal väg att gå för att lära sig tyska. Men alla sätt är ju bra utom de dåliga, så varför inte. Det blir nog bra med honom som lärare också, men det tar ett tag att vänja sig och jag saknar allt min gamla lärare en hel del.

 

Förra veckan gjorde jag något jag inte gjort på väldigt länge. Jag var ute och promenerade med en barnvagn med en tvåmånaders bebis i. Jag var nämligen barnvakt åt lille David medan hans mamman spelade tennis med Patrik. Så det blev en timmes promenad med en sovande bebis. Jag och Patrik passade också på att överlämna en present till lilla David. Det var en tavla som jag köpt av Maja som bodde i Beijing samtidigt som mig. Hon har nu lämnat IT-yrket och har börjat med att göra jättefina bilder istället. Jag kan varmt rekommendera hennes bilder om ni vill köpa en fin illustration någong gång. Hennes sida hittar ni här.

 

Nej, nu är ska jag få i mig lite mat innan jag cyklar iväg till Britta som bjudit in mig på lite fika i eftermiddag.
Ha det gott och ta hand om varandra.
Kram /Marie
  • september 19, 2012 - 9:07 e m

    Ditte - Jag har saknat dig!!!
    Kramar!ReplyCancel

  • september 23, 2012 - 8:30 f m

    Anna G i Beijing - Nihao!
    Vad roligt att läsa…..och att du nu även sett seriematch i handbollen…jag vill också se handboll. Undra om det spelas det någonstans i Beijing?
    ha en skön söndag…det har jag!
    KramReplyCancel

  • oktober 2, 2012 - 7:11 e m

    Tove - Haha, dessa underbara karlar (tänkte på att Pär ringer om det vackra hotellet). Min gubbe drog på middag med Nobelpristagare ikväll, själv har jag just tagit hand om disken och ska natta två små munchkins. Hade gärna bytt den här gången =).

    Hoppas att du har det bra, vem vet – vi kanske tar vägen förbi någon gång. Vi bor ju inte fullt så långt ifrån er nu heller! =)ReplyCancel

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*