Promenad till Lysetjärn

I söndags kväll tog jag och Pär bilen så långt vi kunde för att promenera upp till Lysetjärn. Hade vi varit riktigt duktiga så hade vi gått hela vägen, men klockan var mycket och jag kände inte för att promenera i flera timmar.

Som vanligt när man promenerar i skogarna här i Svarttjärn så handlar det mer om hiking än promenad. Många branta backar och mycket hinder på stigarna (i den mån det finns några stigar vill säga). Att ta sig 1.77 km på 35 min säger väl lite om takten man går i :)

Efter en 35 minuters promenad var vi uppe vid tjärnet. Genomvåta fötter fick man på köpet under promenaden.

En liten del av Lysetjärn.

Kusin Johan har haft ett stort kalkningsprojekt i Lysetjärn. Under flera år har han under vintern lagt ut kalk på isen. Detta har gett ett positivt resultat och de öringar som Johan har planterat ut har både överlevt och vuxit till sig.

Lite rester av kalkningsprojektet.

Pär njuter av kvällssolen.

Pär blickar ut över Lysetjärn.

Vi lyckades skrämma slag på Smålommen som låg och tryckte i strandkanten. Och Smålommen lyckades skrämma oss lika mycket när den drog iväg alldeles nära oss. Vi hade ingen aning om att den låg där.

Hoppsan, denna dag fastnade även jag på bild.

Min farfars favorituttryck var ”När jag var liten så fick jag minsann nöja mig med barkbåter och kottar”. Jag tror att det är många som fått höra det av sina äldre släktingar när de tyckt att man haft för mycket grejer eller sagt att man inte vet vad man ska göra. Och tänk, det kanske ligger något i det han sa. Det finns massor av lekar man göra i skogen om man bara ser sig omkring. Eller vad sägs om…….

Plocke-pin modell större

Inte nudda grenar

Hinderlöpning med vattenhinder

Hinderlöpning utan vattenhinder

Hitta hemliga budskap på trädstammarna

Se vem som kan samla flest bajspluttar. Men vist ser det ut som någon fuskat och smusslat in en kotte i samlingen?

Balansgång

Plocke-pin modell mindre

Leka starkeman och se vem som kan rulla denna sten längst

Eller varför inte skära ut en stor val i en sten

Plocke-pin modell mellan

Fixa till en liten fors

Och blir man hungrig så kan man ju alltid käka lite nya granskott

Eller så kan man bara njuta av det fina ljuset i skogen.

Inte mycket navigeringshjälp av google maps på denna promenad :)

Lite mer detaljer på satellitbilden av samma plats. Mycket skog är det!
En fin promenad var det, men jag tror inte att det var nyttigt att få så mycket frisk luft, för nästa morgon vaknade jag med halsont, huvudvärk och värk i kroppen. Bäst att hålla sig borta från skogen :)
Även idag vaknade jag med halsont och värk i hela kroppen. Men nu har även snuvan slagit till och det går åt mycket snytpapper för tillfället. Jag hoppas på att det blir en snabb övergående förkylning. Det var faktiskt ganska längesedan sen jag var ordentligt förkyld, så jag ska inte klaga allt för mycket. Jag får vila mig i form ute på altanen tillsammans med Pisen.
Pär roar sig med att använda sin såg på långt skaft och sågar grenar från träden utanför Ulvåsa.
Ha det gott och ta hand om varandra.
Kram /Marie
  • maj 22, 2012 - 1:48 e m

    Erika Leander on Facebook - Åh, jag vill se den valen! Den var fin.ReplyCancel

  • maj 22, 2012 - 11:14 e m

    Ewa Noren on Facebook - Ni verkar ha det bra i gamla Svedala trots din forkylning. Hoppas du kanner dig battre snart. Vilka fina bilder du tagit – sag nastan trolskt (hur stavas det???) ut. KramReplyCancel

  • maj 23, 2012 - 11:04 f m

    Marie - Ja Erika, den är fin. Vi jobbade hårt för att få till den så fin. Du får gå ut i skogen och leta upp den :)

    Ewa, jodå, vi har det toppen. Vädret är helt otroligt och det hjälper förstås till. Förkylnigen ger mig en ursäkt till att bara sitta på altanen och slappa, så det är ju inte helt fel :) Jag är hellre förkyld och hängig här än när jag är i Kiel så jag ska inte klaga allt för mycket :)ReplyCancel

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*