Oj vad det blåser idag

Nu blåser det ordentligt i Svarttjärn. Lamporna blinkar betänkligt och vi har förberett oss med tända ljus och det brinner i både köksspisen och i braskaminen. Julafton och julda gen är avklarad och vi har haft tre bra dagar här i Svarttjärn. allt har ju gått i rasande fart sedan vi kom hit så det har inte funnits tid att dokumentera dagarna här på bloggen på ett ordentligt sätt. Men nu kommer en sammanfattning så att jag med mitt dåliga minne kan gå tillbaka om ett år och se vad vi egentligen sysslade med :)

I torsdags så körde vi alltså på bilen på Norgefärjan och lämnade Kiel kl. 14.00. Color Line är något helt annat än Stena Line vad det gäller nöje, mat och shopping. Men de har verkligen vett att ta betalt ordentligt för allt ombord.

CIMG4865CIMG4867

På morgonen såg jag fram emot att få se lite av Oslofjorden och gick ut på däck med min kamera. Första gången jag gick ut så såg man lite av omgivningarna och det visade sig faktiskt ligga lite snö på marken.

IMG_5856

Andra gången jag gick ut var när vi var nästan var framme i Oslo och vi på väg ner till bildäck. Då såg det ut så här!

IMG_5872

Inte mycket till utsikt där inte. Lika bra att gå ner och sätta sig i bilen.

Det var trevligt att åka denna färja en gång, men som transportmedel till Sverige så kommer vi nog även i fortsättningen att välja Stena Line.

När vi väl kommit av färjan och kört igenom tullen ( det tog väldigt lång tid) så körde vi den korta sträckan till Akers Brygge där vi skulle träffa Robban. Robban gick i Pärs klass i Halmstad, så både jag och Pär känner honom. Nu var det över tjugo år sedan vi träffades sist. Men tack vare facebook så har man kvar lite kontakt och vi kunde få till den här träffen. Det blev en fika på stan. Det var verkligen superkul att träffas igen. Kul att du tog dit tid att träffa oss så här dan före dan Robban,

CIMG4870

Efter fikan var det dags att styra mot Sverige och Dalsland. Resan gick bra ända tills vi kom fram till betalstationen på en relativ nybyggd motorväg. Där fanns ingen bemanning och man kunde bara betala med norska mynt eller med kreditkort. Problemet var bara att vi inte hade några norska mynt och maskinen inte ville låta oss stoppa in något kreditkort. Efter otaliga försök så sa maskinen plötsligt till oss att “Betala senare” och ljuset lyste grönt. Hmm, betala senare, vad menar de med det? Förväntas vi att åka någonstans att betala eller kommer det en räkning hem? Ni Norgekännare, kan ni förklara detta för oss?

Nåja, om inga större missöden än det händer får man vara nöjd. Vi stannade i Töcksfors för livsmedelsshopping och lite matpaus. Framåt fem styrde vi sen in bilen i ett mörkt Svarttjärn. Gatubelysningen har ännu inte hittat till Svarttjärn :) Där väntade Erika på oss. Hon hade anlänt till Svarttjärn dagen innan och sovit över hos kusinerna Åsa och Malin.

Vi packade ur bilen, tände fyr  i braskaminen och satte igång att pynta huset med vårt medhavda julpynt.

På julaftons morgon vaknade vi till minusgrader och klart väder. Som jag skrev i ett annat inlägg så når solen aldrig upp till Ulvåsa så här års, men utsikten ner mot ett solbelyst Svärdlång är väldigt vackert. Så här kommer några bilder till :)

IMG_5932

Från köket

IMG_5888

 

IMG_5946

Efter frukosten så stack som ni redan vet Erika och Pär ut och knyckte en julgran. Erika tog sig sedan an uppgiften att pynta den. Jag fixade Janssons frestelse och lite annat pyssel i köket. Med gemensamma krafter så fick vi dukat och iordningställt tills gästerna kom. Det var våra gäster som bidrog med den mesta maten som hamnade på julbordet, så ska jag vara ärlig så var det inte allt för betungande uppgifter som vi tampades med under dagen.

ulvoIMG_5971

Ulvåsa dekorerat i Kinalyktor och därinne pågår förberedelserna. De båda eldkorgarna fick vi i julklapp av våra gäster. Innan gästerna kom med dessa klappar så hade Pär ordnat med vår klotgrill som han tänkt att skulle fungera som eldkorg. Lite roligt då att både Slättafolket och Bosse helt ovetande om varandras tanke kom med varsin eldkorg till oss. Tack så mycket, det var en uppskattad gåva, även fast den kom i dubbel upplaga.

IMG_5981

Därinne brinner de tyska stearinljusen så fint.

IMG_6002

Maten är serverad

mat

Gästerna sitter till bords. 12 personer var vi som firade jul på Ulvåsa.

IMG_6011

Efter maten blev det såklart julklappsutdelning och Pär fick agera utdelare. I bakgrunden ses den ganska glesa julgranen.

IMG_6034

Av Johan fick huset en trevlig julklapp. En kinesisk lantern. En slags lysande luftballong. När alla klappar var utdelade så gick vi alla ut för att beskåda när lanternen gick till väders. Det såg inte helt hoppfullt ut från början. Men skam den som ger sig och när Pär och Johan till slut vågade släppa taget om lyktan så steg den iväg upp i skyn. Otroligt att den klarade att kryssa sig igenom alla våra träd.

IMG_6041IMG_6046IMG_6051IMG_6054

Det blev en väldigt trevlig och stillsam julafton på Ulvåsa. Förra julafton satt vi på ett steakhouse i Texas och åt goda biffar, vilket inte heller var fel. Allt har sin tid och sin plats.

Nu är det hög tid för mig att gå och lägga mig. Återkommer senare med en rapport om skogspromenaden vi gjorde idag juldagen.

Ha det gott och ta hand om varandra.

Kram /Marie

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*