Kameravandring till Rumpesjön

Efter en väldigt stilla midsommarafton för vår del så tänkte jag få till ett blogginlägg om ”Kameravandringen till Rumpesjön” som anordnades av Naturskyddsföreningen Skogsdal för en vecka sedan. Det var Lars-Eric Fjellman som ledde vandringen. Lars-Eric är en av de som gjort den alldeles pinfärska boken ”Natur i Dalsland”. En jättefin bok som jag gärna gör hur mycket reklam för som helst. 

Det var en nätt liten grupp som startade vandringen vid Högelund utanför Tisselskog. Stigen vi vandrade från Högelund till Rumpesjön är en del av Pilgrimsleden som går genom Dalsland. Denna lilla vandring är  med som Utflyktsmål nr 46. Rumpesjön i ”Natur i Dalsland. 

Meningen var att vi skulle dokumentera landskapet, miljöer och växter. Hmm, så mycket landskap och miljö blev det inte dokumenterat från min sida. Jag har en lite tråkig tendens att när jag väl satt på makroobjektivet på kameran så sitter det där. Och sen fotograferar jag blommor och växter i samma stil allihop. Ingen större variation i mina bilder precis. Jag får försöka skärpa mig på den punkten. 

Men jag får väl redovisa för min promenad med makroobjektivet :) Och som ni vet är jag riktigt usel på namn på både växter och djur. Så jag hoppas ni rättar mig om jag skriver några tokigheter. 

Midsommarblomster ser man överallt. Men de är väl också värda att dokumentera.

Hmm, pinsamt. Namnet på denna blomma sa Lars-Eric till mig flera gånger. Men ändå har jag helt glömt bort det. Någon som kan hjälpa till?

Strutbräken. De är helt ljuvliga att fotografera. Jag skulle kunna stå flera timmar i ett vajande hav av Strutbräken med min kamera.

Någon som lämnat sitt redskap i skogen.

Vi har en liten ekplanta på vår tomt som Pär vaktar mycket noga. Så när jag hade en liten ekplanta framför mig på vandringen så var jag ju bara tvungen att dokumentera den.

Det blåste ordentligt och solen var framme mest hela tiden så helt lätt att fotografera var det inte. Här ett försök att fånga något slags gräs på bild.

Försökte hitta någon liten Björnbärsblomma som var i skugga och passade på när det inte blåste allt för mycket.

Vandringen fortsatte in i skogen. Vid en tarm av långemossen stannade vi för lite fotografering. 

Tuvull.

Naturmupp :) Lars-Eric sitter inne med väldigt stora kunskaper när det gäller naturen. Eftersom denna vandring skulle fokusera på fotografering så fick han nog bita sig i tungan många gånger för att inte vara den Naturguide som han brukar vara.

Hjortron

Det blåser i håret!

Efter stoppen vid mossen så gjorde vi ett kort kaffestopp och efter det så lämnade en av deltagarna gruppen och gick hem. Så då var vi bara tre personer kvar inklusive guiden :) En alldeles lagom stor grupp, ja fyra personer var också ganska lagom :) Vid nergången mot Rumpesjön så fanns det en stor klippvägg där det bland annat växte Svartbräken. 

Den ser inte helt frisk ut. Ser ut att ha fått sällskap.

Sen var vi då framme vid den östra tarmen av Rumpesjön. Och detta är faktiskt den enda bilden jag har där sjön är med. Haha, lite tokigt kan man tycka, att gå på en vandring till en sjö och sedan inte ta någon bild på själva sjön. Jag får skylla på ljuset, för det var verkligen inget inbjudande ljus. 

Efter ytterligare ett fikastopp så gick jag en liten promenad vidare in i skogen. Plötsligt prasslade det till alldeles intill stigen. 

En liten blyg en som försökte gömma sig för mig. Jag tog en bild sedan skyndade jag vidare så att han fick vara ifred.

Bättre att stanna och fotografera lite mossa. De är inte så lättskrämda.

Makroobjektivet kanske inte alltid är det bästa objektivet. Men är det det som sitter på så får man göra det bästa av situationen.

Makroobjektiv 100 mm, bländare 2.8 och manuell fokusering. Kanske inte det ultimata när man ska fotografera en Röd flickslända. Men den var snäll och satt still i flera sekunder så jag hann att ställa in fokus och få till en bild.

Lingonblommor

Eftersom ljuset inte var så inspirerande så vände vi strax tillbaka och tog en rask promenad mot Högelund. Det blev bara ett kort stopp vid björnbärsbuskarna som nu inte befann sig i fullt solsken längre. Men blåste gjorde det fortfarande. 

Snart blir det björnbär.

En liten smörblomma fick också plats på minneskortet.

Sen var jag ju bara tvungen att stanna till vid Strutbräkenhavet igen. 

Innan vi satte oss i bilen för att åka hemåt så klättrade vi upp i utsiktstornet i Högelund. Det var högt!

Japp, det var mitt försök att dokumentera vår kameravandring. Och samtidigt fick jag prickat av ett av utflyktsmålen i boken. Att klara av alla 68 utflyktsmålen blir nog svårt. Men några till ska jag nog få till och då hoppas jag att jag orkar dokumentera och blogga om dem. 

Idag åker vi tillbaka till Göteborg. Det blir nog sista gången för katterna, med undantag för att de kanske måste åka till Göteborg någonting för att bli passade. Men annars så blir det sista svängen för dem. Nästa gång de kommer till Svarttjärn är det tänkt att de ska bo här för gott. 

Jag kommer att stanna i Göteborg lite längre än katterna då SM-veckan i Borås närmar sig och då är tanken att jag ska fotografera Roller Derby. När jag nu ändå har fotoackreditering så kanske jag passar på att fotografera någon annan sport också. Vi får se. Vilken sport tycker ni att jag ska passa på att fotografera? 

Om tid och lust finns så kommer det också komma ett inlägg från en annan vandring som är med i boken som vi gjorde häromdagen. 

Ha det gott och ta väl hand om varandra. 

Kram /Marie 

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*